Toto je úloha pre slniečkarov. Splníte ju a násilníci prídu o muníciu. Komentátor sa vyjadril k sobote v znamení protestov

    0
    Zhromaždenie proti fašizmu na Námestí SNP (Autor: TASR)

    „Strety medzi fašizujúcimi masami a ich odporcami sú v európskych metropolách také pravidelné ako benátsky karneval alebo adventné trhy s vareným vínom,“ popisuje Ľubomír Jaško v komentári pre portál Aktuality.sk. Ten sa pozrel bližšie na včerajší protest(y) v Bratislave. Jeden tábor sa jednoznačne vyjadril proti islamizácii, druhý sa zase ostro pustil proti xenofóbii, fašizmu či rasizmu. „Samozrejme, dnešná situácia je špeciálne vyhranená a Európa (a život v nej) mimoriadne komplikovaná. Aj preto sobotné „preťahovanie“ medzi tými, ktorí chcú vešať a ostatnými už nemá tradičnú podobu konfliktu bláznov, pričom jedni sú sprava a druhí besnejú zľava,“ poznamenal na margo protestov komentátor.

    Ten ďalej podčiarkuje dôležitosť antifašistického pochodu. Práve jeho účastníci prevyšovali počtom „bojovníkov proti islamizácii“. „Bratislavský protiextrémistický pochod je dôležitý práve tým, že sa v ňom spojili ľudia z rozdielnych prostredí, politických a kultúrnych svetov,“ upozorňuje Jaško.

    Komentátor navrhuje, aby zvíťazil zdravý úsudok, empatia, schopnosť dohody medzi oponentmi a riešenia problematiky v pokoji. „Takto jednoduché to celé je! Každý, kto cíti potrebu vyjsť na ulicu a zarevať na mesto: Treba vás povešať! a za túto ´pravdu´ je ochotný niekoho skrvaviť, je potenciálnym nebezpečenstvom. Zostane nebezpečným, aj keď sa vráti domov a znovu zapadne do úlohy relatívne slušného syna, manžela alebo starostlivého otca, ktorý dáva na pieskovisku pozor, aby jeho synčekovi ostatné deti nebrali hračku,“ poznamenáva komentátor.

    Ten ďalej prezradil, v čom vidí hlavnú úlohu tzv. slniečkarov. „Úloha pre slniečkarov zostáva rovnaká. Brániť priestor slobody, nezakazovať písať a hovoriť nikomu, kto má preukázateľne dobrú vôľu a nenásilného ducha. Ak sa „slniečkarom“ podarí vyhnúť pokušeniu byť inkvizítormi, násilníci prídu o muníciu a ich pochody budú čím ďalej, tým trápnejšie,“ dodáva na záver.

    - Reklama -