Toto islam zakazuje. Mladá česká moslimka vraj zhrešila, keď popriala priateľom k Vianociam a dala im darčeky

    0
    Vianočný stromček (Autor: TASR)
    Eman Ghalebová vo svojom otvorenom liste ISIS okrem iného hovorí: Svojim priateľom poprajte veselé Vianoce, hoci ste sa im snažili ukradnúť tú radosť. Nezabudnem im popriať a dať darček, nezabudnem si s nimi zaspievať koledy.”
     
    Tým sa však podľa Reflex.cz Eman dostáva do rozporu s oficiálnymi predstaviteľmi českých moslimov, ktorí na webstránke islamweb.cz (spravované Islamskou nadáciou v Prahe a Islamskou nadáciou v Brne) zverejnili náboženský edikt, že nie je dovolené sláviť sviatky neveriacich, vrátane židov a kresťanov.
     
    Podobne sa k oslavovaniu Vianoc stavia, ako server ďalej píše, aj bývalý člen vedenia Moslimskej obce v Prahe a bývalý duchovný pražskej mešity Samer Shehadeh.
     
    Ten v náboženskom edikte (Fatwa) v odpovedi na otázku, či je možné oslavovať Vianoce a dávať darčeky nemoslimom, hovorí: Dávajte im darčeky, ale nie na ich sviatky.”
     
    Shehadeh tvrdí, že každý sviatok bol založený na nejakom presvedčení a sviatky neveriacich sa zakladajú na veciach, ktoré islam odmieta.
     
    Akákoľvek účasť na sviatku, ktorý nie je v islame povolený, je preto považovaná za nepriame akceptovanie niečoho, čo islam striktne odmieta,” cituje server Shehadehove slová.
     
    V podobnom duchu vraj hovorí aj šéf jedinej moslimskej cirkvi registrovanej v Českej republike – Ústredie moslimských obcí v ČR – Muneeba Hasan Alrawi.
     
    V jednej zo svojich piatkových kázní vraj Alrawi hovorí, nesmie sa kresťanom priať k Vianociam, pokiaľ sú pre nich Vianoce okamihom, kedy sa narodil Ježiš ako človek a Boh. Moslimovia nesmú Vianoce vôbec oslavovať, nesmú kupovať stromčeky a dávať darčeky”.
     
    Správanie Eman tak možno podľa výkladu islamu hlásaného predstaviteľmi českých moslimov považovať za zlé, dodáva server.
     
    - Reklama -