Toto hrozí: Taliani sa naštvú a dajú migrantom víza. Tí potom budú môcť prísť aj k nám

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Rozhodnutie výbušné ako jadrová nálož. Tak komentuje šéf analytikov Európskej rady pre medzinárodnú politiku Mattia Toaldo skutočnosť, že vláda diskutovala o možnosti vydať dočasné víza platné v Európskej únii takmer všetkým 200 000 migrantom. Tí sa teraz tiesnia v talianskych záchytných táboroch, píše denník.

    Toaldo konštatuje, že Taliani stratili akúkoľvek nádej, že im Únia pomôže. A mohli si vraj povedať: „Keď nie ste ochotní z toho urobiť spoločný problém, urobíme to my.“

    Taliansko dlhodobo volá o pomoc v súvislosti s migračnou krízou, pretože k brehom krajiny smeruje väčšina utečencov prichádzajúcich do Európy. Nepresadil sa však ani jeden z väčších plánov, či už to bol systém kvót, alebo presun lodí s migrantmi k brehom iných štátov.

    Všetky centrá pre migrantov v krajine sú však už preplnené, píše MF Dnes. Talianske médiá ich dokonca nazývajú „skladiskom ľudí“.

    Spomínaná balkánska direktíva potom znamená, že utečenci by mali právo bývať, pracovať a pohybovať sa po celom schengenskom priestore Európskej únie, a to až dva roky. Vznikla v roku 2001 v závere balkánskych vojen, vtedy však k jej uplatneniu nedošlo.

    Okrem balkánskej direktívy by však Taliani mohli využiť aj zákon Bossi-Fini, píše denník. Vďaka nemu dostali v roku 2011 „humanitárne“ víza tisíce Tunisanov.

    „Podľa pozorovateľov by mala talianska ,vojna víz‘ tvrdé následky predovšetkým na fungovanie schengenského priestoru. Dá sa očakávať, že ako prvé by sa zablokovali hranice Talianska s Francúzskom a Rakúskom. Tam napokon už dnes panujú oveľa prísnejšie kontroly ako pred migračnou krízou,“ píše MF Dnes.

    - Reklama -