Totalitná cenzúra v Rusku. Sociálne siete pod drobnohľadom. Basa hrozí aj za takéto malichernosti

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto: Pressmix.eu)

    Anastasia Bubejeva ukazuje screenshot obrázku pasty na zuby s nápisom: Vyžmýkajte zo seba Rusko! Ide len o jeden z obrázkov, ktoré jej manžel Andrej zdieľal na sociálnej sieti. Ďalšie obsahovali fotky ukrajinských nacionalistov, ktorí na východe Ukrajiny bojujú proti ruským separatistom alebo článok, ktorý spochybňoval anexiu Krymu. To sa však ani trochu nepáčilo ruským štátnym orgánom, ktoré Andreja tento mesiac odsúdili na viac ako dva roky do väzenia.

    Dvanásť ľudí stačí

    „Zaujímala ho politika. Čítal noviny, zdieľal veci, ale robil to pre seba. Bolo to ako zberanie výstrižkov z novín,“ povedala jeho manželka. „Jeho stránka nebola veľmi populárna – mal iba 12 priateľov,“ dodala Anastasia.

    Dvojica žije spoločne s ich štvorročným synom v meste Tver, kde Andrej pracoval ako elektrikár. Anastasia študovala medicínu, po odsúdení manžela však musela školu opustiť, lebo si nemohla dovoliť pestúnku. Dieťa teraz pre zranenie, ktoré utrpelo pri policajnej razii, nosí pásku na oku.

    Associated Press informuje, že v súvislosti so zatknutím Andreja dokonca miestna televízia Tverskoj Prospekt zverejnila reportáž, v ktorej sa anonynmný bloger sťažoval na užívateľov vyjadrujúcich podporu ukrajinským vojakom na sociálnych sieťach. Takíto ľudia boli podľa blogera „pripravení podporiť puč na Ukrajine, zobrať zbrane a zabíjať ľudí rovnako ako nacisti“.

    Počet prípadov rastie

    Kremeľ tvrdí, že Rusi takmer stopercentne podporujú jeho domácu i zahraničnú politiku. Vykonáva však razie proti obyčajným užívateľom sociálnych sietí, ktorí uverejnia veci protiviace sa oficiálnej línii. Záujmy Kremľa v tejto veci sú v súlade so záujmami policajných vyšetrovateľov, ktorí chcú preukazovať vysokú mieru trestov pre „extrémistov“.

    Počet prípadov, podobných tomu Andrejovmu pritom v Rusku stúpa, pričom vláda sa bráni zákonom o prejavoch nenávisti. Vlani bolo do väzenia v Rusku poslaných 54 osôb za nenávistné prejavy, väšinou za zverejnenie a zdieľanie statusov na internete. Celkovo bolo v Rusku za tento trestných čin odsúdených 233 osôb, v roku 2010 to pritom bolo iba 92 osôb.

    Hmlistý zákon

    Ruský zákon z roku 2002 definuje extrémizmus ako činnosť, ktorej cieľom je ohroziť bezpečnosť štátu alebo jeho ústavný poriadok, glorifikovať terorizmus či rasizmus, alebo k tomu vyzývať druhých. Formulácie zákona sú však veľmi hmlisté, pričom nakoniec rozhoduje súd.

    Vo februári 2014 podpísal Vladimír Putin zákon, ktorým sprísnil tresty za nenásilné extrémistické zločiny, akými sú aj nenávistné prejavy. V júli 2014 po anexii Krymu zase Kremeľ prišiel so zákonom, ktorý kriminalizuje „úsilie zničiť územnú celistvosť Ruska“. Trest za to je päť rokov väzenia.

    Väčšina ľudí, ktorí skončili vo väzení, na sociálnych sieťach spochybňovala najmä legitímnosť anexie Krymu.

    - Reklama -