Top vysoké školy. Na tradičné americké či britské univerzity sa doťahujú čínske školy

    0
    Najvyššie sa spomedzi čínskych univerzít umiestnila Tsinghua University (Autor: Facebook, Tsinghua University)

    Prvotriedne vysoké školstvo svetovej kvality je pre Američanov, ako aj Britov doslova národným striebrom. Najľudnatejšia krajina sveta Čína si však robí zálusk na globálnu hegemóniu aj na poli vzdelávania a súčasných lídrov by ázijská superveľmoc rada zosadila z trónu.

    A nezostáva len pri túžbach. Čínske univerzity sa umiestňujú v rebríčkoch kvality na čoraz vyšších priečkach.

    Veď v poslednom zverejnenom prieskume britskej spoločnosti Quacquarelli Symonds sa medzi najlepšími globálnymi univerzitami umiestnilo množstvo ustanovizní z Ríše stredu.

    Na druhej  strane, zoznam je neskutočne  podrobný, veď dokopy sa v rebríčku nachádza až 965 vysokých škôl. 

    Kompletný rebríček TU

    Rečou čísel dodali Číňania do rebríčka 39 svojich univerzít,  z toho hneď poltucet  sa do hodnotenia dostal vôbec po prvýkrát.

    Zo Slovenska sa na delenej 701. až 750. priečke umiestnila bratislavská Univerzita Komenského. Z českých univerzít nájdeme v hodnotení napríklad Palackého univerzitu v Olomouci, VUT Brno či Karlovu univerzitu v Prahe.

    Najlepšou čínskou univerzitou sa v hodnotení stala na 25. priečke pekingská Tsinghua University.

    Celkovo sa v Top 10 najlepších univerzít planéty umiestnilo hneď kvinteto amerických vysokých škôl. Štyri univerzity boli z Veľkej Británie a jedného zástupcu má v elitnej desiatke aj Švajčiarsko.

    Tri medailové priečky okupujú výhradne univerzity zo Spojených štátov.

    Honorom najlepšej univerzity, teda aspoň podľa hodnotenia Quacquarelli Symonds, sa stala Massachusetts Institute of Technology (MIT), nasledovaná klasickými a tradičnými Stanford University a Harvard University.  

    - Reklama -