Tomu, čo tvrdí OSN, neuveríte. Až 4,5 miliardy ľudí vo svete nemá vlastnú toaletu či latrínu

    0
    Ilustračné foto, toalety (Autor: TASR)

    Svetová zdravotnícka organizácia (WTO) organizuje Svetový deň toaliet aj preto, aby sa problematike WC a hygienickým zariadeniam venovala zvýšená pozornosť, rovnako aj personálu, ktorý v danej oblasti pracuje. Jedným z cieľov tohto svetového dňa je podľa WTO prispievať k vyššiemu stupňu verejného zdravotníctva tým, že sa zníži chorobnosť spôsobená nedostatočnou či absentujúcou hygienou po vykonaní potreby a použití WC.

    V princípe sa vznik hnačkových ochorení pripisuje znečistenej vode. Skutočnosť je taká, že spravidla súvisia s fekáliami. Používanie záchodu a dodržiavanie hygieny po jeho použití predstavuje prvý krok k predchádzaniu hnačkových ochorení.

    Od roku 2001 predstavuje Svetový deň toaliet príležitosť pre pracovníkov univerzít, expertov na sanitárnu techniku, dizajnérov sociálnych zariadení, environmentalistov a ďalších odborníkov, aby diskutovali o novinkách v oblasti mestských či vidieckych záchodov. 

    WTO od roku 2001 organizuje aj Svetový summit toaliet s cieľom zdôrazňovať dodržiavanie hygieny, ale aj výstavy zamerané na sanitárnu techniku. Každý rok zomiera na hnačkové choroby vyvolané nečistou vodou a z dôvodu nízkej hygieny toaliet približne 700.000 detí.

    Ako oficiálny deň OSN sa Svetový deň toaliet pripomínal prvýkrát v roku 2013. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 19. november za Svetový deň toaliet 24. júla 2013.

    - Reklama -