Toľko berú imigranti vo Švédsku. Aj tí označení za ilegálnych. Čísla, ktoré človeku vyrazia dych

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)

    Ako Pour uvádza, Švédsko ponúka prichádzajúcim migrantom značné ekonomické a sociálne výhody. „Ak dostanete povolenie na pobyt ako utečenec či osoba majúca právo na doplnkovú ochranu, každý pracovný deň môžete dostať až 35 dolárov. Migranti ani nemusia pracovať a navyše sú v prvých dvoch rokoch príjemcami príspevku ,na začiatok‘. Sociálne výhody švédskeho štátu však majú k dispozícii aj po dvoch rokoch,“ píše Pour, ktorý prišiel do krajiny z Iránu.

    Migranti s deťmi však majú podľa Poura nárok aj na doplnkové príspevky a na každé dieťa mladšie ako jedenásť rokov získavajú 91 dolárov mesačne. Na staršie dieťa potom dokonca 170 dolárov. „Tieto sumy môžu získať na maximálne tri deti. Ak majú migranti viac detí, môžu nárok uplatniť na tri najstaršie. Prichádzajúci migrant môže takto dostať až 509 dolárov mesačne. Keď niekto žije v chudobnej arabskej krajine, zrazu má dôvod, prečo odísť do ďalekého Švédska.“

    Švédsko označuje Pour za raj pre migrantov z celého sveta, ktorí nechcú pracovať a s nadsádzkou dodáva, že za túto „párty“ platí švédsky daňový poplatník. „Ak prijmete pomoc pracovného úradu a hľadáte si prácu, získavate nárok na pomoc s platením nájomného. Keď migrant platí nájomné 396 dolárov (3 500 švédskych korún), štát zaňho vo forme príspevku na bývanie uhradí takmer polovicu,“ uvádza Pour s tým, že od roku 2013 už môžu chodiť do školy aj deti ilegálnych migrantov.

    Okrem toho majú ilegálni migranti od roku 2013 nárok na štátom financovanú zdravotnú starostlivosť, zubnú starostlivosť, poradenstvo v oblasti materstva a antikoncepcie a štát sa o nich postará aj v prípade potratu. „Všetky deti ilegálnych migrantov majú nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako švédske deti. Stojí za povšimnutie, že ilegálni migranti platia nižšie poplatky ako švédski občania. Pritom 355 000 švédskych dôchodcov žije pod hranicou chudoby,“ uvádza Pour s tým, že od 1. januára 2016 majú dokonca deti ilegálnych migrantov nárok na lieky zadarmo.

    „Ak ich rodičia zomreli, dostanú deti sirotský dôchodok 167 dolárov mesačne. To v prípade, že rodičia vo Švédsku nikdy nepracovali. Ak áno, tak sa suma vyšplhá až na 335 dolárov,“ informuje Pour a dodáva, že uvedené sociálne bonusy pre ilegálnych aj legálnych migrantov by mali byť zrušené. „V opačnom prípade bude švédsky sociálny štát čeliť veľkej kríze a práva obyvateľov krajiny budú vážne narušené. Mnohí sa domnievajú, že tento proces sa už začal,“ uzatvára Pour.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -