To tu ešte nebolo. Sulíka a Mihála rozdelili Marťania, hodnotí publicista

    0
    Ľubomír Galko, Richar Sulík, Jana Kiššová a Jozef Mihál počas kongresu SaS (Autor: SITA)

    V krátkom čase tak po Viere Dubačovej a Otovi Žarnayovi, ktorí opustili poslanecký klub OĽaNO-NOVA, odchádza z klubu opozičnej strany už tretí poslanec. Podľa Hrabka to však z hľadiska rozloženia síl v Národnej rade SR nehrá žiadnu úlohu. “Neprichádza k zmene mocenských pomerov v parlamente. Keby odišli vládni poslanci, to by bola iná káva. A je to podporný argument pre Roberta Fica, keď zdôrazňuje stabilitu vládnej koalície,” povedal Hrabko.

    Krátko reagoval aj na výmenu názorov medzi Richardom Sulíkom a jeho exkolegom zo SaS Danielom Krajcerom (SKOK!). Krajcer sa totiž ohradil voči tvrdeniu Richarda Sulíka, podľa ktorého patril k biznis krídlu SaS. “Sú to staré spory, ktoré si musí vyriešiť SKOK! so SaS. Ale je rozdiel, keď vtedy odišla zo SaS veľká skupina ľudí a teraz jeden, aj keď zakladajúci člen,” povedal. 

    Na otázku, ako je možné rozoznať politika, ktorý patrí k biznis krídlu nejakej strany, od iného, ktorý k nemu nepatrí, Hrabko odpovedal, že rozdiel je možno v otvorenosti. “Možno je tam ten znak, že jeden politik sa viac priznáva k biznisu, ktorý robia, a druhý sa ho viac pokúša utajovať,” povedal.

    Na otázku, či odchody poslancov nesúvisia s “gravitáciou” nejakej novej, vznikajúcej a zatiaľ oficiálne neviditeľnej strany, Hrabko odpovedal, že je to možné. “Či súvisí odchod so vznikom nejakej novej strany? Nedá sa to vylúčiť, ale zatiaľ je to iba v rovine špekulácií. Dnes takú stranu nevidieť ani mimo parlamentu, ani, že by vznikala v parlamente. Ale počet nezaradených poslancov už je dostatočne veľký,” povedal. Ak by však nová strana odkladala svoj oficiálny vznik až na obdobie po regionálnych voľbách, mohla by podľa Hrabka vhodnú chvíľu pre vstup na politickú scénu “prepáliť”.

    Na otázku, či podľa neho Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a vláda dostali pod kontrolu chaos v cenách energií, Hrabko odpovedal, že podľa neho nie. “Chaos pokračuje a nie je to ani riadený chaos. Nikto nevie, čo je, ani čo bude,” poznamenal. 

    “Je to hľadanie riešenia spojené s upokojením situácie, ktorá vznikla. Samozrejme, oddeliť pozície šéfov Regulačnej rady ÚRSO a ÚRSO, je rozumné. Tak to nemalo ani vzniknúť. Odvolací orgán nemôže byť tá istá osoba, ktorá je napádaná,” dodal. “Som zvedavý, ako sa to vyrieši. Právna istota dostáva zabrať, to pripustila aj ministerka spravodlivosti. V právnom štáte nie je možné prijímať právne predpisy so spätnou platnosťou,” povedal Hrabko na margo snahy spätne napraviť vzniknuté škody.

    V diskusii reagoval aj na otázku, či súhlasí s tvrdením predsedu KDH Alojza Hlinu, že jeho hnutie už má preferenčnú krízu za sebou. “Nemyslím si to, ale rozumiem tomu, keď to hovorí Alojz Hlina. Považoval by som to za istejšiu vec, keby sa preferencie KDH ustálili na siedmich – ôsmich percentách,” povedal. Na margo Hlinových ambícií dohodnúť sa pred regionálnymi voľbami so SaS a OĽaNO, Hrabko poznamenal, že na hodnotenie je v čase, keď je dohoda ešte len v štádiu zámeru, príliš skoro.

    Hrabko pri tejto príležitosti kritizoval poslednú zmenu volebnej legislatívy. “Prichádza k zmene podmienok volieb, župani už sa nebudú voliť v dvoch kolách, ale v jednom kole. Tam podľa môjho názoru Robert Fico úplne pustil Banskobystrický kraj, obetoval ho v prospech tých ďalších, ktoré chce zachrániť pre svoju stranu,” povedal.

    Hrabko sa vyjadril aj k precedensu, keď bola obvinená Ružomberčanka Sheila Sz., ktorá na videu pod slovenskou vlajkou zneuctila Korán a video šírila na sociálnych sieťach. “Zaslúži si, aby ju súd odsúdil, ak je duševne zdravá. Myslím si, že knihy sa ničiť nemajú a Korán nepovažujem za obyčajnú knižku. Trest si zaslúži, toto žiadny rozumný človek nemôže urobiť,” povedal s tým, že bude úlohou súdu určiť takú výšku trestu, ktorá bude zákonná a primeraná. “Keby to isté urobila s Bibliou, bol by na Slovensku oveľa väčší rozruch,” upozornil Hrabko, podľa ktorého by sa v takomto prípade dali očakávať oveľa negatívnejšie reakcie.

    - Reklama -