To sú ale bezpečnostné opatrenia! Migranti si chodia do Viedne ako na dovolenku. Rakúšania zúria

    0
    Utečenci z Eritrey (Autor: SITA)

    Pred niekoľkými dňami informoval vplyvný rakúsky denník o incidentoch, ktoré sú na vlakovej stanici na dennom poriadku. Na vyčíňanie utečeneckých gangov sa sťažujú majitelia obchodov aj bežní cestujúci. Nedávno tu bol pri hromadnej bitke medzi mladými Čečencami a Afgancami pobodaný človek a páchateľ následne ohrozoval svojou zbraňou aj policajtov. Wien Hauptbahnhof sa navyše v dôsledku masívnej migrácie zmenila na vstupnú bránu pre ilegálnych migrantov.

    Ako konštatuje šéfredaktor Richard Schmitt, napriek hrozbám teroristického útoku nie sú na stanici prakticky vôbec žiadni policajti. „Namiesto nich však môžete vidieť každý deň desiatky nových migrantov. Ľudia zo severnej Afriky, Pakistanu či Afganistanu pricestujú vlakom a potom sa môžu bez akejkoľvek kontroly svojich dokladov či registrácie pohybovať voľne po meste. Milý riaditeľ železníc, milí členovia mestskej rady a zákonodarcovia, nevykladajte nám tu ďalšie rozprávky o väčšej bezpečnosti,“ uvádza.

    „Prípad berlínskeho atentátnika Anisa Amriho ukazuje, že bezpečnostné opatrenia na staniciach treba sprísniť. Tunisan bez problémov cestoval vlakom takmer cez celú Európu, než ho náhodou identifikovali a zastrelili v Taliansku. Okrem bezpečnostných otázok nás okrem toho stojí nepružný prístup červeno-zelenej koalície kopu peňazí. Vo Viedni sa momentálne zdržiava oficiálne asi 38-tisíc žiadateľov o azyl, ktorí dohromady poberajú zhruba 838-tisíc eur mesačne,“ píše Schmitt.

    „Tí ľudia si, samozrejme, nikdy neplatili sociálne poistenie. Keby dostával každý čo i len 560 eur, tak v prípade prijatia účinných opatrení by mesto Viedeň ušetrilo 10,5 miliónov eur mesačne, čo predstavuje 126,4 milióna eur za rok. Nič také však koalícia socialistov a zelených rozhodne nechystá a ich nečinnosť nás stojí deň čo deň viac a viac peňazí,“ kritizuje šéfredaktor jedného z najčítanejších denníkov v Rakúsku.

    Systém prerozdeľovania sociálnych dávok žiadateľom o azyl žijúcim v Rakúsku je skutočne žalostný. Vlani v lete denník Kronen Zeitung uvádzal, že polovica z 84 000 žiadateľov o azyl poberala sociálne dávky neoprávnene. Že nejde o bezvýznamné sumy, dokladá zistenie, že v rokoch 2007 až 2016 predstavovali náklady na túto oblasť vyše pol miliardy eur. Biedna je potom situácia najmä vo Viedni, kde žije značný počet migrantov. Ako prezradil nemenovaný úradník, niektorí z nich poberajú na dávkach sumy, ktoré často nezarobia ani IT odborníci či lekári.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -