To sa ti nepodarilo, synáčik. George Bush starší drsne zhodnotil, čo napáchal jeho syn po 11. septembri

    0
    Dvojičky, symbol Manhattanu, zničil teroristický útok z 11. septembra 2001. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Cheney a Rumsfeld boli príliš veľkými jastrabmi, ako sa nazývajú členovia najkonzervatívnejšieho krídla republikánov. Ich tvrdý postoj poškodil povesť Spojených štátov vo svete, tvrdí v knihe Destiny and Power: The American Odyssey Of George Herbert Walker Bush (Osud a moc: Americká odysea George HW Busha) teraz deväťdesiatjedenročný Bush starší, 41. prezident USA, ktorý úrad zastával v rokoch 1989 až 1993.

    Bush starší pripustil, že podľa neho na „príliš tvrdej línii USA“ nesie vinu aj sám Bush mladší

    U Cheneyho, ktorý bol jeho ministrom obrany a synovým viceprezidentom, zaznamenal vraj Bush starší náhlu zmenu. „Neviem, jednoducho sa stal veľkým zástancom tvrdej línie. Stal sa niekým veľmi odlišným od Cheneyho, ktorého som poznal a s ktorým som pracoval,“ cituje v knihe Busha staršieho autor biografie Jon Meacham. Niekdajší prezident vyčíta Cheneymu, že v reakcii na 11. september videl riešenie na Blízkom východe aj inde ako pomocou vojenskej sily.

    Ešte ostrejšie kritizuje Rumsfelda, ktorý takmer po celý čas pôsobenia Busha mladšieho v Bielom dome (2001 – 2009) slúžil ako minister obrany. „Nepáči sa mi, čo robil. A myslím, že to prezidentovi (Bushovi mladšiemu) uškodilo,“ uviedol Bush starší, ktorý v posledných rokoch trpí formou Parkinsonovej choroby. Rumsfeldovi podľa neho chýba dostatok ľudskosti a snaha vnímať, čo si myslia druhí.

    Bush starší ale pripustil, že podľa neho na “príliš tvrdej línii USA” nesie vinu aj sám Bush mladší, a to už tým, že dal Cheneymu a Rumsfeldovi príliš veľký priestor. Vytkol tiež synovi, že v prejave v roku 2002 označil Irak, Irán a Severnú Kóreu za „os zla“ vo svete. „Je dosť ľahké dostať sa na prvé stránky novín nejakým zapáleným prejavom, ale tým sa diplomatické problémy nevyriešia,“ tvrdí podľa The New York Times v knihe Bush starší.

    - Reklama -