To je pre Nemcov ako studená sprcha: Až tri štvrtiny migrantov z niektorých krajín nemajú vôbec žiadne vzdelanie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Len pred niekoľkými dňami zverejnili nemecké úrady veľmi neradostné štatistiky, podľa ktorých si od začiatku migračnej krízy na jeseň 2015 našlo prácu len 10 až 12 % z viac ako milióna osôb, ktoré prišli do Nemecka. Aby nemecká ekonomika rástla, krajina zúfalo potrebuje nové pracovné sily. Ak nebude ročne prijímať státisíce migrantov, len ťažko si udrží svoj doterajší vysoký štandard. Nemecká populácia starne a na trhu nie je dostatok uchádzačov s odbornými znalosťami.

    Ale ak niekto skutočne veril tomu, že Nemecko by mohli spasiť státisíce migrantov z krajín Blízkeho východu a Afriky, bude veľmi sklamaný. Spolkový ústav pre odborné vzdelávanie (BIBB) teraz zverejnil grafy, ktoré znázorňujú veľmi pesimistické údaje. Až tri štvrtiny migrantov z niektorých krajín tretieho sveta nemajú vôbec žiadne vzdelanie. Potvrdzujú sa tak obavy kritikov „prisťahovaleckej politiky otvorených dverí“.

    Vôbec najhoršie sú na tom v tomto smere migranti zo Somálska, z ktorých vyše 77 % nemôže doložiť dosiahnuté vzdelanie. Žiadny „papier“, ktorý by dokazoval dosiahnuté vzdelanie, nemá ani takmer 73 % Eritrejčanov a len o niečo menej Iračanov a Afgancov. Bez ukončeného školského vzdelania žije momentálne v Nemecku viac ako polovica Sýrčanov, Nigérijčanov a Pakistancov. Naopak, medzi Iráncami nemá žiadne vzdelanie „len“ 37 % ľudí.

    Vzhľadom na vysoké štandardy nemeckého pracovného trhu si preto väčšina migrantov nemá šancu nájsť prácu. Celkovo nemôže doložiť maturitné vysvedčenie 59 % príslušníkov kľúčových krajín, odkiaľ putuje do Nemecka najviac migrantov. Údaje zistené Spolkovým ústavom pre odborné vzdelávanie sú teda ešte pesimistickejšie ako informácie publikované Spolkovou agentúrou práce (BA).

    Mnoho mladých utečencov vrátane Sýrčanov sa tak v Nemecku uchádza o svoju prvú prácu bez zodpovedajúceho vzdelania. To je v priamom rozpore s prvými prieskumami pracovného trhu. Podľa BIBB 69 % všetkých migrantov vo svojich domovských krajinách nedokončilo odborné vzdelanie a 80 % z nich dokonca nemá žiadne odborné znalosti. Sny nemeckej vlády o „návale“ sýrskych inžinierov, programátorov a lekárov, ktorí pozdvihnú Nemecko, sa preto zrejme rozplývajú.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -