To je niečo: Tajné rokovanie syna Donalda J. Trumpa s ľuďmi, ktorí spolupracujú s Kremľom

    0
    Donald Trump, Barron Trump, Melania Trumpová (Autor: TASR)

    Jedenásteho októbra sa v parížskom hoteli Ritz zišlo tridsať biznismenov, diplomatov a politikov vrátane najstaršieho syna vtedy ešte uchádzača o post amerického prezidenta Donalda Trumpa. Verejnosti neprístupnú akciu organizoval francúzsky think tank, ktorého zakladateľ Fabien Baussart a jeho žena Randa Kassisová úzko spolupracujú s Ruskom na ukončení konfliktu v Sýrii.

    Kassisovú spája s touto blízkovýchodnou krajinou, ktorú už niekoľko rokov zmieta krvavý vojnový konflikt, zvláštne puto. Narodila sa tam a stojí na čele jednej zo sýrskych skupín, ktorú podporuje Kremeľ. Zrejme preto, že sa síce usiluje o zmenu režimu, ale v spolupráci so súčasným sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, na strane ktorého stojí aj Moskva.

    Takú príležitosť, akou bola účasť rodinného príslušníka kandidáta na nového amerického prezidenta na akcii, Kassisová nemohla nevyužiť, a tak vyvíjala horlivé úsilie, ktorého cieľom bolo spracovať Donalda Trumpa juniora takým spôsobom, aby sa vracal do Spojených štátov s jej predstavou o ďalšom vývoji sýrskej krízy.

    V rozhovore pre The Wall Street Journal Kassisová priznala, že na Trumpa juniora v priebehu akcie naliehala, že je dôležité, aby Američania na Blízkom východe spolupracovali s Ruskom. Je totiž presvedčená, že bez Ruska k uzavretiu mieru v Sýrii nedôjde. „Myslím si, že je veľmi pragmatický a tvárny,“ odhadla prezidentovho najstaršieho syna.

    Kassisová zároveň uviedla, že ruská strana o rokovaní s Trumpom juniorom vedela. Konzultovať ho mala napríklad s námestníkom ruského ministra zahraničia Michaelom Bogdanovom. Ale či sú jej slová pravdivé, nie je isté. Ruské ministerstvo zahraničia informáciu nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

    O tom, že prezidentov najstarší syn mohol prisľúbiť ústretový postoj Trumpovej administratívy voči Rusku, svedčí aj status, v ktorom Kassisová jasá nad výsledkami amerických prezidentských volieb. Tvrdí v ňom, že víťazstvo Trumpa dalo sýrskej opozícii nádej, že sa konečne pohnú ľady a Rusko sa so Spojenými štátmi dohodne na riešení sýrskej krízy. Optimizmus Kassisová čerpá práve z výsledku parížskeho rokovania s Donaldom Trumpom juniorom.

    Poradkyňa nového amerického prezidenta Kellyanne Conwayová účasť Donalda Trumpa juniora na parížskej akcii potvrdila, ale jednoznačne odmietla, že by došlo k nejakému rokovaniu s Kassisovou o usporiadaní v Sýrii.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -