To číslo vás šokuje. Detí bez domova sú desiatky miliónov

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: Jan Rychetský)

    Smutná a veru poriadne bolestivá matematika. Mali by sa hrať s kamarátmi, prípadne robiť detské huncútstva. Skrátka, žiť normálny život dieťaťa. Namiesto toho však museli dospieť až priveľmi skoro. Vojnové konflikty totiž neberú len životy, ale aj detstvo.

    Podľa poslednej správy organizácie UNICEF (Detský fond OSN) je momentálne na svete až 28 miliónov detí bez domova. Pre lepšiu predstavu, to je celá populácia Slovenska, Rakúska, Maďarska a Chorvátska dohromady.

    Ak by sme brali do úvahy aj deti, ktoré boli nútené opustiť svoje domy v dôsledku vojen, dostávame sa až na číslo 50 miliónov!

    UNICEF vo svojej rozsiahlej správe pod názvom Vysídlení: Rastúca kríza detských utečencov a migrantov informuje, že hoci deti tvoria zhruba tretinu svetovej populácie, počet detských utečencov sa za poslednú dekádu zdvojnásobil.

    Pritom práve deti tvoria takmer polovicu všetkých utečencov na planéte a je navyše vysoko pravdepodobné, že tieto čísla budú mať v ďalších rokoch, bohužiaľ, aj naďalej rastúcu tendenciu.

    Vojnou zmietané lokality

    Asi neprekvapí, že až 45 % všetkých postihnutých pochádza z dvoch krajín – Sýrie a Afganistanu. Ako spomína portál Deutsche Welle, detskí utečenci čelia na svojej ceste mnohým nástrahám. Či už je to podvýživa a dehydratácia, utopenie v mori alebo znásilnenie, ba dokonca až vražda.

    „Treba si uvedomiť, že sa tu bavíme o deťoch. A tak by sa s nimi malo aj zaobchádzať. Každé jedno dieťa si zaslúži ochranu, ako aj prístup k základným službám, napríklad prístup k vzdelaniu,“ povedal riaditeľ Programov UNICEF v Ženeve Ted Chaiban.

    - Reklama -