Tisícky ľudí budú ďalej prichádzať o strechu nad hlavou a podľa Krajniaka za to môže Žitňanská

    0
    Milan Krajniak (Autor: Reprofoto/Facebook:Posledný križiak Milan Krajniak)
    Spotrebiteľské organizácie poslali do národnej rady otvorený list so súhlasným stanoviskom k novele zákona o dražbách. Píše sa v ňom, že tisícky rodín na Slovensku prišli vďaka dobrovoľným dražbám o strechu nad hlavou. „Záložní veritelia ‚v súlade so zákonom‘ navrhujú mimosúdne vykonanie dražby. To, že praktiky dražobníkov sú nekalé, je verejným tajomstvom. Utajovaná prax ukazuje neštandardné prepojenie medzi dražobníkmi, záložnými veriteľmi aj vydražiteľmi,“ píše sa v otvorenom liste
     
    Z novely zákona o dobrovoľných dražbách však nateraz nič nebude a podľa poslanca hnutia Sme rodina Milana Krajniaka je za to zodpovedná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Práve ona totiž odporučila koaličným poslancom, aby za návrh novely z dielne opozičných poslancov nehlasovali.  
     
    Krajniak v pléne uviedol, že aj v radoch koaličných poslancov sa našli takí, ktorí sa chceli zaoberať témou dobrovoľných dražieb. „Vládni poslanci nemôžu hlasovať za návrh zákona, ktorý predloží poslanec bez súhlasu svojho príslušného  ministra, v tomto prípade liberálno-demokratickej ministerky spravodlivosti Žitňanskej,“ vysvetlil poslanec hnutia Sme rodina. 

    Súdy by mali priveľa práce

    Odporúčanie ministerky Žitňanskej nepodporiť v národnej rade zákon opozície Milan Krajniak podľa vlastných slov nepochopil a nad vysvetlením žasol. „Prijatie tohto zákona sa prejaví najmä v náraste súdnej agendy,“ citoval Posledný križiak z odôvodnenia šéfky rezortu spravodlivosti. 
     
    „Myslel som, že sa mi to sníva,“ povedal Krajniak. Zákon mal podľa neho pomôcť ľuďom, ktorí prichádzajú o svoj byt alebo dom podvodom. „Ale liberálno-demokratickú ministerku spravodlivosti Žitňanskú trápi, že budú mať súdy viacej roboty? Ako to mám chápať?“ položil si poslanec rečnícku otázku. 
     
    Krajniak má inú predstavu, ako bojovať proti krivdám a podvodom. „Podľa mňa tu máme súdy na to, aby chránili občanov a spravodlivosť. Ako je možné, že v prípade exekúcií považujeme za samozrejmé, že pred tým, ako začne exekútor konať, súd musí pohľadávku preskúmať a keď ide o dobrovoľnú dražbu, kde ide často o oveľa väčšie sumy ako v exekúciách, tak sa staráme o to, či súdy nemajú náhodou veľa roboty. Takto chránime občanov?“ opýtal sa Krajniak. 
    Ďalším argumentom ministerky Žitňanskej, prečo by koalícia nemala podporiť návrh novely zákona, bolo podľa poslanca aj to, že by sa takýto krok prejavil vo „zvýšení úrokových mier na bývanie“. Tomuto zdôvodneniu Krajniak nerozumie. „Ministerka spravodlivosti Žitňanská úplne vážne tvrdí, že ak zabránime podvodom pri dobrovoľných dražbách, tak úbohé banky budú musieť zdvihnúť úrokové miery pri hypotékach, lebo ak tie podvody nebudú možné, asi budú mať viac nákladov alebo starostí? Toto nám úplne vážne tvrdí pani liberálno-demokratická ministerka spravodlivosti? To myslíte vážne?“ pýtal sa v pléne národnej rady Krajniak. 
     
    Svoje rozhorčené vystúpenie v parlamente zdieľal Posledný križiak aj na svojom facebookovom profile. „Ľudia zbytočne prichádzajú o svoje byty alebo domy, pretože súd nepreskúmava pred dobrovoľnou dražbou, či je dlžoba reálna, či náhodou nie je pohľadávka už dávno premlčaná a či nie je podvodne navýšená,“ píše Krajniak. 
     
     
    - Reklama -