Tisícky ľudí bez strechy nad hlavou sa tiesnia v táboroch. Z domov ich nevyhnala vojna, ale prírodné živly. Taliani po ničivom zemetrasení nemajú kam ísť

    0
    Záchranári zasahujú po zemetrasení. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Po ničivých otrasoch robia talianske úrady, čo sa dá, aby ľudia nemuseli zostávať v táboroch. Na jedlo stoja ľudia dlhé rady a v telocvičniach a ďalších provizórnych ubytovniach sú najmä starší ľudia a matky s deťmi. Ostatní skončili v stanoch, ale ani to nie je ideálne, lebo v noci je veľmi chladno. 
     
    V táboroch po zemetrasení je viac ako 2100 ľudí z regióna Abruzzo. Najhoršie zasiahnuté mestečko Amatrice má pritom len niečo viac ako 2500 obyvateľov. Veľké škody aj obete na životoch spôsobilo množstvo zrútených budov. Mnohé pochádzali zo 14. storočia. 
     
    V stanových táboroch, ktoré sa stále rozrastajú, však ľudia zostať nemôžu. Šéf civilnej obrany regiónu Abruzzo Giampiero Antonetti pre CNN uviedol, že premiestniť musia najmä ľudí z horských regiónov. 
     
    Problém je však s kapacitami pre ubytovanie tisícok obetí zemetrasenia. „Budeme hľadať miesta, kam by sme ich mohli umiestniť, či už v hoteloch, alebo u príbuzných. V noci už teplota klesla skoro na bod mrazu, takže ľudia tu nemôžu zostať dlho,“ upozornil Antonetti.

    Nádej umiera posledná  

    Záchranári prehľadávali trosky zrútených budov aj v sobotu napriek tomu, že po 72 hodinách od katastrofy rapídne klesajú šance, že by mohli nájsť ešte niekoho živého. Otrasy so silou 6,2 pochovali najmenej 281 ľudí a počet obetí môže ešte narásť. Nádej, že nájdu ľudí, ktorí mohli prežiť, je však podľa úradov stále živá. 
     
    Dôkazom, že nádej naozaj umiera ako posledná, je nedávna záchrana len 10-ročného dievčatka, ktoré sa záchranárom podarilo vytiahnuť zo sutín spolu s jeho rodičmi. Jeho sestra to šťastie však nemala a prišla o život. 
     
    Regióny postihnuté ničivým zemetrasením dostanú na obnovu a pomoc obetiam 50 miliónov eur. To je suma, ktorú odklepla vláda. 
     
     
    - Reklama -