Tí, ktorí podporujú Brusel a Sorosa prisľúbili, že demontujú hranice, ktoré sú zárukou bezpečnosti pre Európu, sťažujú si z Maďarska

    0
    Migranti kráčajú cez koľajnice železničnej stanice v maďarskom meste Kiskunhalas (Autor: TASR)
    Podľa agentúry MTI Németh na tlačovej konferencii po návšteve tranzitnej zóny v Röszke povedal, že hraničné zábrany a sprísnené utečenecké pravidlá zaručujú, že sa na územie Maďarska a Európskej únie nikto nedostane nekontrolovaným spôsobom.
     
    Od začiatku tohto roka podľa jeho slov ukončili maďarské orgány azylový proces právoplatne v 1340 prípadoch. Na prvom stupni udelili medzinárodnú ochranu 125 žiadateľom. Do vzniku právoplatného rozhodnutia uplynie priemerne 33 dní. Voči odmietnutým žiadostiam sa odvolali žiadatelia v 136 prípadoch, čo sa týka vyše 450 ľudí. Súd doposiaľ vyniesol 100 verdiktov: v 18 prípadoch potvrdil odmietnutie žiadosti o azyl a v 82 prípadoch nariadil nový azylový proces.
     
    “Žiadatelia o štatút utečenca počas azylového procesu dostávajú v tranzitnej zóna opateru podobnú tej, ktorá je poskytovaná v rôznych inštitúciách v Maďarsku. Údaje potvrdzujú, že utečenci v zónach majú väčšiu mieru medzinárodnej ochrany než bola predtým. Dôvodom je, že musia vyčkať koniec azylového procesu a necestujú ďalej ilegálne do západnej Európy,” zdôraznil podpredseda výboru.
     
    V tranzitnej zóne Röszke, kde prijímajú rodiny a mladých ľudí vo veku od 14 do 18 rokov, je podľa jeho slov v súčasnosti 221 žiadateľov o azyl. Cudzinci sú ubytovaní v izbách štyria až piati. K dispozícii majú spoločenskú miestnosť, spoločnú kuchyňu, kúpeľňu, miestnosť pre deti s hračkami i modlitebňu. Dospelí dostávajú trikrát denne stravu v súlade s ich náboženskými predpismi a deti dostávajú jedlo päťkrát. V tranzitnej zóne je zabezpečená priebežná zdravotná starostlivosť.
     
    Németh podotkol, že prevádzači sa nevzdávajú nádeje, že raz budú môcť prechádzať územím Maďarska bez prekážok. “Viacerí im to prisľúbili, medzi nimi aj kandidát Maďarskej socialistickej strany (MSZP) na post premiéra László Botka, ako aj tí, ktorí podporujú Brusel a amerického finančníka Georgea Sorosa, a ktorí hovoria, že po budúcoročných parlamentných voľbách demontujú hraničné zábrany,” uzavrel politik vládnej strany Fidesz.
     
    - Reklama -