Teroru bude viac, hovorí analytik. Mnoho islamských teroristov pochádza aj z bohatých rodín

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)

    K citeľnému nárastu teroristických útokov došlo už teraz. Vlani islamskí radikáli spáchali v krajinách Európskej únie 13 útokov. Šesť z nich malo priamu väzbu na teroristickú organizáciu Islamský štát. V roku 2014 pritom Europol evidoval len štyri teroristické útoky súvisiace s islamom.

    Analytik Jan Stehlík v súvislosti s terorizmom uviedol, že ak bude Islamský štát porazený, v Európe môžeme počítať v najbližších rokoch s väčším počtom teroristických útokov. „Avšak z dlhodobej perspektívy bude absencia podobného útvaru na Blízkom východe prispievať k znižovaniu útokov islamských teroristov v Európe,“ dodal. „Je kľúčové, aby Islamský štát nenahradila iná organizácia. Ak sa to nestane, bude to len pozitívne,“ povedal.

    „Súčasní teroristi v Európe sa už väčšinou narodili v Európe. Ide o druhú až tretiu generáciu moslimských rodín. Väčšinou útočia v štátoch, kde vyrástli. Ide o ľudí do 25 rokov veku, v drvivej väčšine ide o mužov. To, čo ich spája, je ideológia islamského extrémizmu, ktorá je založená na túžbe vnútiť ich interpretáciu islamu spoločnosti,“ pokračoval.

    „Často sa hovorí, že chudoba súvisí s islamským terorizmom. Ale ako vidíme, mnoho islamských extrémistov pochádza aj z bohatých rodín,“ poznamenal. A vyjadril sa aj k migračnej kríze a k prichádzajúcim migrantom. „Tá migračná kríza, samozrejme, s týmto útokom súvisí. Oveľa väčší problém predstavuje potenciálna radikalizácia v rámci prichádzajúcich komunít,“ dodal Stehlík.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -