Terorizmu sa postavíme umením, zavelil taliansky premiér. A začal mládeži rozdávať lístky do divadla

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    Premiér Matteo Renzi sa rozhodol viesť protiútok namierený na teroristov, ktorí podľa neho rozpútali vlani v Paríži vojnu. Odpovedať sa vraj dá kultúrou. Rím preto pošle mladým ľuďom na osemnáste narodeniny poukážky, a to každému v hodnote 500 eur. Tie môžu mladí použiť v divadlách, múzeách a koncertných sieňach. Mládež musí poukážky využiť do konca budúceho roka, inak prepadnú. O peniaze potom bude môcť zažiadať prostredníctvom mobilných aplikácií.

    „Oni snívajú o terore, my odpovieme kultúrou. Oni ničia sochy, my milujeme umenie. Oni pália knihy, my sme krajina knižníc,“ povedal už vlani na jeseň Matteo Renzi, a to po sérii teroristických útokov uprostred Paríža.

    Kultúra proti terorizmu nie je len myšlienkou Talianska. Napríklad Francúzsko ponúka študentom voľný vstup do všetkých verejných múzeí v Paríži, voľne prístupné sú aj londýnske múzeá. Renzi dodáva, že boj proti hnutiu Islamský štát je vlastne vojna kultúr, a preto nie je odpoveď kultúrou nesprávna.

    Jeho slová podporil aj šéf celého programu Tommaso Nannicini. „Vysielame tým jasnú správu – vítame osemnásťročných medzi dospelými a pripomíname, že kultúra je životne dôležitá. Nielen pre vlastné obohatenie, ale aj pre spevnenie spoločenskej štruktúry v našej krajine,“ povedal.

    Vyzerá to ako utópia, ale jedným z hlavných cieľov projektu je ukázať radikálnym islamistom, že sa ich Taliansko nebojí a svoje kultúrne tradície si vziať nenechá. Rím zároveň dúfa, že kultúra odláka mládež od verbovačov extrémistov.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -