Teroristi priplávali s utečencami. A dokonca: Zvrhli sme Kaddáfího a s ním aj Líbyu

    0
    Sýrske milície v Líbyi podporované Tureckom (Autor: ReproFoto ČT)

    „Líbyjčania dúfali, že príde nová nádej, namiesto toho majú dnes krajinu rozvrátenú vojnou a chaosom,“ uviedol reportáž oboch novinárok Marek Wollner. Novinárky následne na záberoch z Tripolisu, hlavného mesta konfliktom zmietanej krajiny, hovoria o neľahkej situácii, v ktorej sa miestni obyvatelia nachádzajú.

    V Tripolise sídli vláda premiéra Fájiza Sarrádža, za ktorou stojí OSN, hlavného mesta sa však chcú zmocniť aj jednotky generála Haftara, ktorý má pod kontrolou väčšinu Líbye. Ten na mesto spustil ofenzívu 4. apríla minulého roku.

    Jeden z účastníkov revolúcie z roku 2011 hovorí: „Zvrhli sme Kaddáfího. Ale spolu s ním sme zvrhli aj Líbyu.“ Dopĺňa, že svoju účasť na revolúcii teraz ľutuje. Ďalší z obyvateľov ukazuje, ako mu milícia vykradla dom.

    Rozdelenie síl v Líbyi

    Rozdelenie síl v Líbyi. Zdroj: ReproFoto ČT

    Generála Haftara podporujú Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Egypt, Rusko a Francúzsko. Vládu v Tripolise zase Turecko, Katar, Taliansko a väčšina krajín EÚ.

    V reportáži padlo, že Turecko na podporu medzinárodne uznávanej vlády v Tripolise posiela zbrane a žoldnierov z islamistických milícií v Sýrii. Do Líbye vraj odletelo už asi tritisíc sýrskych radikálov. „Tu nie je Bašár Asad. Toto je Líbya a my sme jednotka číslo 9. Turci sem do Líbye prišli bojovať. Zabijeme všetkých, vojnu vyhráme a dobyjeme Tripolis,“ zaznie z úst jedného z bojovníkov.

    Medzi nimi je aj skupina v Sýrii vinená zo spáchania vojnových zločinov, ktorej členovia veľmi brutálne zavraždili a zohavili kurdskú političku Hevrin Chalafovú.

    Tripoliskú vládu napriek tomu podporuje aj česká vláda a bojovníci milícií sa môžu liečiť aj v českých kúpeľoch. Podľa informácií ČT majú byť najmä v Klimkoviciach pri Ostrave.

    „Ide o program líbyjskej vlády, ktorá vojnovým veteránom, ktorí utrpeli zranenia vo vojnovom konflikte, financuje liečenie. Občania Líbye môžu na liečenie prísť aj do ČR. Pri týchto žiadostiach prebieha zvýšená kontrola vo vzťahu k riziku pre bezpečnosť ČR,“ uviedla k tejto skutočnosti Miriana Wernerová z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí.

    Naopak obavy z tureckej prítomnosti v regióne pociťuje najmä Grécko. Turecko získalo vďaka svojej podpore v Líbyi povolenie ovládnuť ložiská zemného plynu a lodné trasy v Stredozemnom mori.

    Reportérka Lenka Klicperová neskôr prostredníctvom Facebooku doplnila: „Od zvrhnutia Kaddáfího panuje v Líbyi chaos a zmar.“ A prikladá postreh, že sa sýrske bojisko teraz presúva práve tam.

    Dopĺňa tiež hrozivé slová: „Niektorí sýrski džihádisti už sa vmiešali na člny s migrantmi a podarilo sa im doplávať do Európy.“ A poznamenáva, že na to, aby mala Líbya pokoj, má „príliš mnoho ropy“.

    Zdroj: Facebook/Lenka Klicperova

    - Reklama -