Teroristi nám chcú nahnať strach. Nedovoľme im to. Ako reagovať na útoky? Vysvetľuje analytik

    0
    Policajný zásah v Paríži (Autor: Twitter)

    Po teroristických útokoch v Paríži počúvame zo všetkých strán o boji proti terorizmu. „Musíme ich poraziť,“ ozývajú sa často hlasy európskych politikov. Stále však nie je jasné, koľko bolo v útokoch zapojených ľudí a kde všade sa teraz skrývajú. Podľa Dušana Fischera zo SFPA vieme len jedno: „Rozhodne nešlo o posledný teroristický útok v Európe. Najdôležitejšie teraz je, ako na tie z Paríža zareagujeme.“

    Ako by sme sa mali zachovať? Podľa Fischera nám „honba na čarodejnice v podobe sledovania ľudí na základe viery“ rozhodne nepomôže. Je to nielenže „nemorálne“, ale neexistuje pre ňu „absolútne žiadne ospravedlnenie“. „Nie každý terorista je moslim a nie každý moslim je terorista. No každý terorista je terorista,“ vysvetľuje.

    Terorizmus sa nás týka

    Podľa analytika sa „v prvom rade musíme zamerať na ich monitorovanie, skôr než začneme robiť čokoľvek iné“. Rovnako sa podľa neho nemôžeme skrývať za vlastné rozhodnutia. „Nedá sa tváriť, že sa nás terorizmus netýka a zakrývať našu účasť v rôznych koalíciách a na vojenských misiách a operáciách, ktoré viac či menej prispeli k nestabilite v regióne a tým k vytvoreniu živnej pôdy pre útočiská teroristov,“ vysvetľuje. Fischer si myslí, že je potrebné zadefinovať si, že „terorizmus je dnes bezpečnostnou prioritou číslo jeden“. To sa týka všetkých politických lídrov, nielen európskych.

    „Ďalším krokom je vytvorenie medzinárodnej koalície, v ktorej budú zapojené všetky krajiny sveta vrátane tých, ktoré dnes považujeme za nepriateľov. Teroristi sú v tomto zápase väčšie zlo a my musíme voliť spoluprácu s tým menším. Nemôžeme zabúdať na všetky ostatné nevyriešené geopolitické výzvy, ak sa však dohodneme, že terorizmus je svetový problém číslo 1, musíme na chvíľu upustiť od diplomatických nezhôd,“ uvádza.

    Budú k nám čoraz bližšie

    „Ďalší zo spôsobov, ako zareagovať na útoky teroristov, je zvyšovanie informovanosti o tom, čo terorizmus je, akí teroristi sú a ako ich vieme poraziť. Verejnosti treba vysvetliť, že útoky teroristov sú a budú. A dnes hrozí, že sa budú opakovať častejšie. A je pravdepodobné, že sa stanú aj bližšie nášmu regiónu, ako sme ochotní pripustiť. Treba sa však vyvarovať prehnaných reakcií,“ pokračuje.  

    Pred teroristami máme, prirodzene, strach. Podľa Dušana Fischera je ale potrebné dať teroristom najavo, že „ich plán vyvolať v ľuďoch strach zlyhal“. „Napríklad tým, že ľudia budú ďalej chodiť do barov, na futbal a na koncerty. Že sa ich nebudú báť,“ uzavrel.

    - Reklama -