Teroristi majú tisícky falošných pasov. Do Európy sa môžu jednoducho dostať ako Sýrčania

    0
    Teroristické útoky v Paríži (Autor: SITA)
    Nemecké bezpečnostné zložky tvrdia, že teroristi z Islamského štátu majú k dispozícii až 11 000 „čistých“ sýrskych pasov. S ich pomocou dokážu poskytnúť identitu prakticky komukoľvek. Tým sa zvyšuje nebezpečenstvo, že sa džihádisti z IS dostanú do Európy bez toho, aby ich niekto podozrieval zo zlých úmyslov. 
     
    Úrady v Nemecku preto vytvorili zoznam sériových čísel pasov, ktoré môžu byť použité teroristami na preniknutie do Európy. V nedeľňajšom vydaní o tom informoval nemecký denník Bild, ktorý sa odvoláva na políciu a dokumenty ministerstva vnútra. 
     
    „Vývoj v súvislosti s utečeneckou situáciou ukázal, že teroristické organizácie využívajú príležitosť, aby prepašovali potenciálnych útočníkov alebo priaznivcov do Európy a Nemecka bez toho, aby boli odhalení. Falošné alebo upravované pasy sú však väčšinou používané pri nelegálnom vstupe bez ďalšieho motívu spáchať teroristický útok,“ uviedla pre Bild hovorkyňa nemeckej štátnej polície. 
     
    Vlani odhalili nemeckí colníci pri kontrolách vyše 8 000 falošných pasov, ale nie je jasné, koľko z nich pochádza od teroristov z Islamského štátu. 
     
    Strach z toho, že sa militanti pomocou falošných pasov dostanú do Európy, sa potvrdil prvýkrát pred dvomi rokmi. Viacerí páchatelia útokov z 13. novembra 2015 v Paríži sa do Francúzska dostali práve vďaka sfalšovaným cestovným dokladom. 
     
    Podľa tajných služieb sú sýrske pasy po šiestich rokoch konfliktu stále cennejšie. Keď sa začala migračná kríza, boli to práve Sýrčania, ktorých krajiny EÚ prijímali prednostne, pretože v ich krajine zúri konflikt, a tak majú nárok na azyl. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -