Teror v Petrohrade: Nové a šokujúce informácie z Ruska

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Ruský tím vyšetrovateľov, ktorý sa zaoberá výbuchom v petrohradskom metre, už identifikoval páchateľa činu a miesto jeho bydliska. S pomocou verejných kamier sa tímu expertov podarilo zachytiť, ako pred výbuchom vychádza s taškou a batohom zo svojho domu.

    Teraz sa tím vyšetrovateľov podľa tlačovej hovorkyne vyšetrovacej komisie Svetlany Petrenkovej zaoberá osobnou históriou páchateľa Akbarjona Djalilova a jeho možným napojením na Islamský štát.

    Oficiálna vládna verzia o teroristickom útoku v petrohradskom metre sa však čoraz častejšie stretáva s úplne odlišnými pohľadmi na celý incident. Mnohí experti a bývalí politici už vyjadrili o oficiálnej verzii tragédie predkladanej moskovským Kremľom isté pochybnosti. Niektorí z tragického incidentu dokonca vinia samotný Kremeľ.

    „Tragédia v Petrohrade. Ako býva dobrým zvykom, ,neznámi teroristi‘ prišli s perfektne načasovaným útokom, ktorý akoby náhodne ideálne poslúžil Putinovej agende. Zabudnite na protesty, späť k atmosfére strachu,“ napísal na Twitteri svetoznámy šachista a odporca Putinovho režimu Garri Kasparov.

    „Moje pochybnosti o oficiálnej verzii Kremľa vyplývajú z osemnásťročnej skúsenosti s podobnými veľmi dobre načasovanými útokmi v Putinovom Rusku, ako píšem vo svojej knihe Zima prichádza. Bezpečnosť predstavuje akýsi oltár, na ktorý sú mnohí ľudia ochotní obetovať svoju slobodu. Putin rutinne používa teror na potlačenie pokojných protestov,“ doplnil Kasparov.

    „Radikálny islam je nepochybne hrozbou pre Rusko, najmä na Kaukaze, kde každoročne prichádza o život mnoho ľudí. Treba však chápať, že teroristi sú Putinovými spojencami a pracujú preňho. Samozrejme, že cítim hlbokú sústrasť s obeťami petrohradskej explózie, ale k ruskej vláde rozhodne žiadne sympatie nechovám,“ dodal šachista.

    Celoštátne demonštrácie proti terorizmu

    Ruský denník Kommersant informoval o tom, že 8. apríla by sa mali na území Ruskej federácie konať protestné akcie proti terorizmu. Na demonštráciách, ktoré sa majú uskutočniť vo všetkých veľkých mestách krajiny, by sa okrem ruskej verejnosti mali zúčastniť aj všetky parlamentné strany.

    Podľa zdroja denníka Kommersant, ktorý je údajne napojený na Úrad prezidenta RF, dala práve prezidentská administratíva všetkým ruským regiónom pokyn, aby 8. apríla zorganizovali naprieč celým Ruskom protesty proti terorizmu.

    „Všetkým jednotlivým gubernátorom už volajú a vyzývajú ich, aby tam nahnali celý národ,“ povedal novinárom z denníka Kommersant zdroj blízky prezidentskej administratíve RF.

    Zdroje hneď v niekoľkých regionálnych administratívach už podľa denníka potvrdili, že sa začali zaoberať organizáciou protestných akcií, ktoré sa majú „konať po celej krajine“.

    „Hlavne, nech to nenazývajú ,dňom hnevu‘, bude to skôr ,deň smútku‘. Vláda býva často obviňovaná, že neprejavuje ľuďom dostatočnú sústrasť, táto akcia by mala vyviesť národ z omylu,“ cituje slová jedného z organizátorov denník Kommersant.

    Boj s opozíciou eskaluje

    Niekoľko dní po celoštátnych demonštráciách v Rusku proti skorumpovanosti elít sa k celému incidentu vyjadril aj prezident Vladimir Putin.

    „Ja osobne vystupujem za to, aby boli otázky týkajúce sa boja s korupciou neustále v centre verejnej diskusie. Zvýšený záujem verejnosti o témy spojené s korupciou vnímam vždy pozitívne,“ cituje slová prezidenta Ruskej federácie agentúra TASS.

    Putin ďalej uviedol, že ruská vláda sa témou korupcie neustále zaoberá a snaží sa súčasný stav zmeniť. Podľa ruského prezidenta predstavuje korupcia veľmi závažný problém, ale v poslednom čase sa vraj situácia zlepšuje.

    To, čo sa však Vladimirovi Putinovi nepáči, je, keď „sa niektoré politické sily snažia využiť túto tému na dosiahnutie svojich vlastných cieľov v rámci predvolebnej kampane“, čím ruský prezident narážal na aktivity Fondu boja proti korupcii Alexeja Navaľného.

    „Ide o klasický politický inštrument arabskej jari: všetci veľmi dobre vieme, ako sa to skončilo. Utvorilo to živnú pôdu pre elementy, ktoré zosnovali vládny prevrat na Ukrajine,“ uviedol prezident Putin.

    Podľa ruského prezidenta teraz isté skupiny využívajú situáciu okolo zadržaných demonštrantov na dosiahnutie svojich politických cieľov.

    „Výzvy tohto typu považujeme za čisto spolitizované otázky, ktoré majú jediný cieľ – vyvinúť tlak na vnútropolitickú situáciu v krajine,“ dodal prezident.

    „Putinova generácia“ režimu nedôveruje

    O rastúcej nedôvere k vládnucim ruským kruhom a akýmkoľvek oficiálnym vyhláseniam vlády prostredníctvom štátnych médií najmä zo strany mladých ľudí aktívnych na sociálnych sieťach a všeobecne na internete svedčí ohromná popularita alternatívnych zdrojov informácií.

    Napríklad video, ktoré celú vlnu nepokojov odštartovalo, teda bezmála 50-minútovú reportáž Fondu boja proti korupcii Alexeja Navaľného na serveri YouTube videlo po niekoľkých dňoch už viac ako 17 miliónov ľudí.

    „Uplynul presne týždeň od zverejnenia nášho dokumentu. Tu na serveri YouTube má video už niekoľko miliónov zhliadnutí a ďalších pár miliónov ľudí videlo video na serveri Spolužiaci. Akej reakcie sme sa dočkali od samotného Medvedeva? Ani jeden jediný komentár. Reakcia Putina? Žiadna. Všetky médiá v krajine mlčia. Je jasné, o čo sa snažia – mlčať dovtedy, kým sa na celú vec nezabudne. Preto vás všetkých vyzývam, aby ste nám pomohli so šírením filmu, najmä medzi dôchodcami. Nech sa dôchodcovia zamyslia, prečo dostávajú dôchodok 9 000 rubľov (v prepočte asi 150 eur – pozn. red.),“ napísal Navaľnyj pred niekoľkými týždňami v komentári pod videom na kanáli YouTube.

    Popularitu si pritom nezískava len mediálny tím Fondu boja proti korupcii. V poslednom čase – a najmä po výbuchu v petrohradskom metre – sa na serveri YouTube začali objavovať videá mnohých vlogerov, ktorí ruskej verejnosti predkladajú alternatívne verzie príčin katastrofy.

    Napríklad video ruského vlogera Anatolija Šarija s názvom Prečo to Putin urobil, v ktorom objasňuje rolu ruských tajných služieb v petrohradskej tragédii, videlo už viac ako 1 300 000 ľudí.

    Boj o „televízne generácie“

    Analýza obsahu servera YouTube v ruskom jazyku či sociálnej siete VKontakte (ruská obdoba Facebooku – pozn. red.) nasvedčuje, že Putin pomaly, ale isto prichádza o mladú generáciu. Títo ľudia takmer nikdy nesledujú štátne televízne kanály a väčšinu svojich informácií čerpajú zo spomínaných serverov, kde zväčša pôsobia ľudia vystupujúci proti Putinovmu režimu.

    Toto s veľkou pravdepodobnosťou prinúti Putina, aby sa pokúsil o mobilizáciu svojho elektorátu. Ten tvoria prevažne ľudia v strednom veku a starší ľudia, ktorým ide predovšetkým o bezpečie a stabilitu v krajine.

    Prvým prejavom tejto iniciatívy je už spomínaná organizácia celoštátnych „protestov proti terorizmu“, ktoré majú podľa mnohých expertov jediný cieľ – zjednotiť vystrašenú časť ruskej verejnosti okolo osoby prezidenta Putina, ktorá dokáže zaistiť bezpečie a stabilitu.

    Problém ruskej opozície a najmä Navaľného spočíva v tom, že k Putinovmu elektorátu, ktorý pozostáva z väčšiny ruskej populácie, nemá prístup. Ide totiž o ľudí, ktorí si svoje názory utvárajú na základe informácií prijímaných z televíznych štátnych kanálov, často nemajú ani prístup na internet, čo je platforma, o ktorú sa Navaľnyj opiera. Na štátne televízne kanály nemá Navaľnyj prístup.

    Zdá sa, že v boji o mladú generáciu už Navaľnyj Putina porazil. Teraz bude celý svet so zatajeným dychom čakať na to, či sa ruskému aktivistovi podarí získať na svoju stranu aj konzervatívnejšie staršie generácie, čo by mohlo vo výsledku otriasť celou mocenskou štruktúrou v Rusku.

    - Reklama -