Teraz stíchli aj pamätníci socialistických cien. Mlieko je lacné ako ešte nikdy

    0
    Gabriela Matečná (Autor: SITA)

    Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná rokuje o finančnej podpore priamo s ministrom financií Petrom Kažimírom, lebo liter mlieka dnes stojí v akcii 0,29 eura. Ministerka sa však vyjadrila, že situácia si vyžaduje nielen krátkodobé, ale aj systémové riešenia. Farmári budú ešte rokovať s vládou, no pokiaľ nedostanú dostatočnú podporu, majú v pláne vyjsť do ulíc.

    Ako informuje Pravda.sk, poľnohospodári chcú mimoriadnu kompenzáciu strát z dôvodu výrazného poklesu nákupných cien. Farmári trvajú na príplatku päť centov na liter mlieka, čo predstavuje sumu 43 miliónov eur, a stiahnutí prebytkov mlieka z trhu prostredníctvom Štátnych hmotných rezerv. Obrátili sa aj na obchodné reťazce, ktoré požiadali o otvorenie pultov ich predajní.

    Mlieka je však na trhu prebytok, čo je dôsledok embarga zo strany Ruska na európske mlieko, ktoré je súčasťou sankčnej vojny s EÚ za obsadenie Krymu a vojnu na Ukrajine.

    Situácii by pomohlo, keby spotrebitelia začali nakupovať slovenské mliečne produkty, a tým podporili našu produkciu v konkurencii so zahraničnými produktmi. Ako sa však vyjadril na základe výskumov obchodný riaditeľ spoločnosti GfK Slovakia Rastislav Kočan: „Cena a kvalita sú pre mnohých Slovákov stále dôležitejšie ako slovenský pôvod výrobku.“

    - Reklama -