Teraz sa tvária kyslo. Naše referendum môže povzbudiť aj iné krajiny, zaznelo z Maďarska

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    “Niektorí politici pravidelne obviňujú Maďarsko z toho, že obmedzuje demokraciu. Tí istí sa teraz tvária kyslo, keď ľudia budú mať možnosť vyjadriť svoj názor na kľúčovú otázku európskej a domácej budúcnosti, a to najdemokratickejším spôsobom – plebiscitom,” zdôraznil predseda.

    Podľa opozičných hlasov vládnuca strana Fidesz októbrovým ľudovým hlasovaním pripravuje možnosť vystúpenia Maďarska z Európskej únie. “Napriek všetkým výhradám, ktoré voči EÚ máme, musíme skonštatovať, že zásadným záujmom Maďarska je členstvo v únii,” konštatoval Kövér v reakcii na uvedené opozičné úvahy.

    Ako dodal, za členstvo v EÚ hovoria národno-politické záujmy, ale aj možnosť vzdelávať sa i pracovať v zahraničí. Kövér však súčasne vyhlásil, že by bol nerád, keby sa EÚ časom zmenila na “ríšu, ktorá potláča národné cítenie”.

    Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: “Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?”

    - Reklama -