Tento svet nie je pre mladých, zamýšľa sa Mikloš a argumentuje číslami

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    „Uvedomil som si, ako málo sa zdôrazňuje medzigeneračný problém, ba až konflikt, ktorý brexit a Trump odhalili v plnej nahote,“ píše Mikloš vo svojom komentári pre hnonline.sk.

    Argumentuje pritom číslami: kým najmladší voliči presadzovali zotrvanie Britov v EÚ (až 75 % vo vekovej kategórii 18 až 24-ročných), najstarší (nad 65 rokov) zas presadzovali brexit (až 61 %). V prezidentských voľbách v USA mala medzi mladými navrch Hillary Clintonová (55 % vs 37 %), medzi najstaršími viedol Donald Trump (53 % vs 45 %).

    „Ak budeme predpokladať, že antiestablišmentové nálady sú rovnomerne zastúpené (dokonca možno ešte viac u mladých), tak rozdiel medzi mladými a starými môžeme určite predpokladať v oblasti neochoty akceptovať ekonomické, sociálne, ale aj etnické  zmeny súvisiace s globalizáciou a v rámci nej najmä s imigráciou,“ tvrdí šéfporadca ukrajinského premiéra a dopĺňa, že tento trend bol evidentný vo Veľkej Británii, kde rezonovala predovšetkým legálna migrácia z nových krajín EÚ, ale rovnako aj v USA, kde sa riešila nelegálna imigrácia predovšetkým z Mexika.

    Ivan Mikloš hovorí o medzigeneračnom konflikte, v ktorom väčšinou mladí ľudia ťahajú za kratší povraz. Vplyv seniorov narastá so starnutím populácie a ruka v ruke s tým ide aj neochota politikov meniť zabehnuté veci a robiť reformy.

    „Znovu sa potvrdzuje, že svet má zúfalo málo štátnikov a príliš veľa politikov. Rozdiel je v tom, že kým politikovi záleží na budúcich voľbách, štátnikovi záleží na budúcich generáciách,“ dopĺňa Ivan Mikloš a na záver odkazuje na film bratov Coenovcov Táto krajina nie je pre starých. „Trump a ďalšie zástupy politikov odkazujú – tento svet nie je pre mladých.“

    - Reklama -