Ten posledný, z koho by som mal strach, je pán Kotleba. Ak mám z niečoho obavy, tak sú to jeho voliči, odpovedal našim čitateľom liberál Klus

    0
    Na snímke opozičný poslanec NR SR za stranu SaS Martin Klus (Autor: TASR)

    Asi neprekvapí, že značná časť čitateľských otázok bola zameraná na už medializovanú Klusovu kandidatúru na župana Banskobystrického kraja. Trúfa si mladý saskár na favorizovaného Mariana Kotlebu, ktorý sa vo voľbách pokúsi obhájiť svoj úrad?

    „Bič vždy plieska na konci a o jednoznačnom víťazovi by som si dnes nedovolil hovoriť ani náhodou. Ja som, naopak, optimista a verím, že v novembri budú mať dôvod oslavovať všetci slušní ľudia v našom kraji,“ naznačil v odpovedi na otázku čitateľa pod prezývkou Forcer pozitívne zmýšľajúci Klus.

    Ako však Klus ďalej dodal, primárnym cieľom zostáva práve porazenie Kotlebu, pričom s konkurentmi z radov oponentov, ktorí sa tiež pokúšajú o Kotlebovo zosadenie, už liberál hovoril. Ústna dohoda medzi trojlístkom Mičev – Klus – Lunter by vraj mala platiť, závisieť to ale bude od konkrétnych preferencií toho-ktorého kandidáta. 

    Veľmi zaujímavú reakciu vyvolala aj otázka čitateľky Sarah, ktorá sa Klusa doslova pýta, či sa aj s ostatnými kandidátmi tak veľmi boja súčasného župana Mariana Kotlebu, keď o ňom tvrdia, že kraj pod jeho vedením stagnuje, respektíve upadá.

    „Ubezpečujem Vás, milá Sarah, že ten posledný, z koho by som ja mal strach, je p. Kotleba. Ak mám z niečoho obavy, tak sú to jeho voliči. Tým vôbec nevadí voliť stranu, ktorá priamo vo svojom PROGRAME označuje časť slovenských občanov za úchylákov či parazitov, presadzuje obmedzenie slobody slova a v minulosti sa netajila potrebou prechodu z demokracie na stavovský štát. Nehovoriac o nápade vystúpiť z EÚ či NATO a znovu zaviesť hranice, čo by bolo pre naše hospodárstvo, exportom na 85 % a importom na 79 % naviazané na EÚ, doslova katastrofou,“ predostrel svoje dôvody kandidát na banskobystrického župana.

    Klus okrem toho v jednej z odpovedí čitateľovi píše, že Marian Kotleba „klame a zavádza občanov“.

    Celý príspevok TU.

    Celkovo však čitatelia, minimálne súdiac podľa položených otázok, Klusovi v novembrových župných voľbách príliš neveria. Lepšie povedané, neveria v jeho volebný úspech.

    Ďalšie typy otázok už smerovali skôr mimo hraníc Banskobystrického kraja, respektíve Slovenskej republiky.

    Pri otázke, či stojí EÚ, prípadne Európa všeobecne, pred rozpadom, hájil Klus tak budúcnosť starého kontinentu, ako aj opodstatnenosť projektu EÚ.

    „My v SaS veríme, že pacient je liečiteľný. A ak nastavíme správnu diagnózu a následne liečbu, tak to môže ešte všetko dobre dopadnúť,“ tvrdí poslanec, ktorý svoje tvrdenie aj podporil odkazom na stranícky manifest.  

    Jednoznačný názor Klus zastáva k okupácii východnej Ukrajiny a Krymu. Pokiaľ by sa ruské jednotky z problematického územia stiahli, bol by za okamžité zrušenie sankcií voči Rusku, a to nielen od USA, ale rovnako tak aj od EÚ.

    Smerom k USA dostal liberál otázku, či si dokáže predstaviť vystúpenie Spojených štátov zo Severoatlantickej aliancie, čo by znamenalo aj ukončenie finančných príspevkov zo strany  Američanov.

    „Domnievam sa, že počas prezidentovania p. prezidenta Trumpa je možné všetko. Reálne si však tento krok neviem dosť dobre predstaviť. Stále verím v zdravý rozum jeho administratívy a poradcov. A to napriek tomu, že voči fungovaniu OSN môžeme mať odôvodnené výhrady,“ dodal.

    Pri zmienke o Severoatlantickej aliancii dostal člen opozície tiež otázku na možné členstvo Ukrajiny v štruktúrach NATO. Ukrajinskú účasť v NATO si však momentálne nevie náš politik predstaviť.

    „Aj kvôli prebiehajúcemu vojenskému konfliktu na Ukrajine je členstvo tejto krajiny v NATO neaktuálne. A ani v strednodobom horizonte neočakávam, že by jej členstvo mohlo byť ponúknuté,“ ukončil Klus svoje odpovede našim čitateľom. 

    - Reklama -