Temné podozrenie na Roberta Fica. “Papierik z Belize” prišiel príliš skoro

    0
    Igor Matovič predseda hnutia OĽaNO s transparentom pred snemom Smeru-SD (Autor: SITA)

    Fico sa, naopak, poponáhľal, aby očistil svoje meno. Zažaloval predsedu OĽaNO a vyzval ho, aby zložil poslanecký mandát. Matovič však premiérovi cez médiá odkázal, že ho akýsi papierik z Belize, ktorým sa oháňa Fico, nezaujíma. Belize je totiž krajina, kde v praxi nefungujú takmer žiadne pravidlá na vyšetrovanie finančnej kriminality. Pranie špinavých peňazí tam nepodlieha americkým ani európskym zákonom. „Finančná spravodajská jednotka Belize má široké právomoci a málo ľudí, nemá dostatočné vzdelanie a tréning v identifikácií, vo vyšetrovaní a v analýze prípadov prania špinavých peňazí,“ cituje zo správy ministerstva zahraničných vecí USA denník SME.

    Potvrdenie bolo príliš rýchle

    Na tvrdé obvinenie z toho, že má stovky miliónov na konte v Belize, reagoval premiér veľmi rýchlo. 17. augusta, teda len dva dni po oznámení anonymnej informácie, podal Fico spolu s manželkou na Matoviča žalobu a ešte v ten istý deň sa ňou začala zaoberať prokuratúra v Bratislave aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). To bolo v polovici augusta a potvrdenie o tom, že Robert Fico ani jeho manželka nevlastnia účet v Belize, prišlo z tamojšej banky až podozrivo rýchlo, už 1. septembra. Práve to je podľa komentára Adama Valčeka, ktorý vyšiel v denníku SME, zvláštne. Sú totiž známe prípady, keď vydanie podobného potvrdenia trvalo aj roky. V premiérovom prípade to zabralo len dva týždne.

    Špinavé peniaze sú v Belize v bezpečí

    V Belize, na rozdiel od Európy, údajne neexistuje žiadna oficiálna databáza pravých majiteľov takzvaných schránkových firiem. U nás majú takéto informácie zväčša banky, ktoré ich musia na vyžiadanie poskytnúť polícii alebo daňovému úradu. V Belize nič také neplatí. „V roku 2014 nebol za pranie špinavých peňazí nikto súdený ani stíhaný, čo spolu so slabými výsledkami v minulosti odráža nedostatok silnej snahy o vymáhanie práva,“ píše sa v správe rezortu americkej diplomacie. Je preto údajne pravdepodobné, že ak polícia v Belize tvrdí, že tam slovenský premiér nevlastní účet, znamená to len toľko, že nie je napísaný na jeho meno. O to, či sú v hre biele kone, na ktoré sú účty napísané, sa už belizské úrady nezaujímajú.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -