Televízny štáb vraj platil migrantom za „akčné“ zábery. Keď prišla polícia, zrazu bolo všetko inak

    0
    Reportáž v "Malom Mogadišu" (Autor: Reprofoto, Youtube)
    Podľa dánskeho Radio24syv ponúkali po rusky hovoriaci členovia štábu peniaze migrantom za to, že budú pred kamerami robiť výtržnosti a poskytnú tak kulisu pre spravodajský materiál. O akú televíziu malo ísť, rozhlas neuvádza, ale odvoláva sa pritom na svedectvo muža menom Mohamed, ktorého skutočnú identitu si médium ponecháva pre seba. 
     
    Štáb podľa Mohamedovho svedectva ponúkal jemu a jeho kamarátom 400 švédskych korún za „akciu“ pred kamerami. To, že išlo o Rusov, bolo podľa svedka vystupujúceho pod menom Mohamed jasné z toho, ako sa medzi sebou muži rozprávali. 
     
    „Zatiaľ čo sme s nimi hovorili, prišla polícia. Chceli sme spraviť to, čo od nás požadoval televízny štáb, ale keď prišla polícia, novinári im povedali, že to my sme si od nich pýtali peniaze za výtržnosti,“ povedal Mohamed pre dánsku rozhlasovú stanicu Radio24syv. 
     
    Švédska polícia sa k prípadu nevyjadrila, ale údajné podplácanie zo strany televízneho štábu hovoriaceho podľa svedka menom Mohamed po rusky vyvolalo debatu aj v Dánsku. Dlhoročný člen Dánskeho inštitútu pre zahraničné otázky Flemming Splidsboel tvrdí, že Rusko by mohlo mať záujem na ovplyvnení verejnej mienky o migrantoch vo Švédsku aj ďalších európskych krajinách. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -