Telefonát európskych lídrov. Merkelová, Putin, Porošenko a Hollande na jednej linke. Vieme, čo si vraveli

    0
    Ukrajinskí vojaci pri meste Mariupol (Autor: SITA)
    V nezvyklej zhode sa stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko spolu so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, keď vyzvali na zastavenie akýchkoľvek nepriateľských akcií na východe Ukrajiny. K telefonickej konverzácii sa začiatkom týždňa pridali aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande. 
     
    Lídri sa zhodli na tom, že konflikt, ktorý zviera východ Ukrajiny už viac ako dva roky, sa musí skončiť. Dodržiavanie dohôd z Minska je jednou zo základných podmienok, ktoré by mali podľa prezidenta Hollanda začať platiť čo najrýchlejšie. 
     
    Minské dohody, podpísané ešte vlani vo februári, mali zastaviť boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Bombardovanie sa však neprestáva z času na čas ozývať z jednej či druhej strany. Z porušovania prímeria sa obviňujú obe strany konfliktu navzájom. 
     
    Kremeľ v pondelok vyzval ukrajinskú armádu, aby prestala bombardovať oblasti Donbasu obývané civilistami. Podľa Vladimira Putina by si mali predstavitelia Kyjeva a separatistických regiónov sadnúť za jeden stôl, aby ukončili zbytočné krviprelievanie. Jedinou cestou zo zamrznutého konfliktu je podľa ruského prezidenta dialóg. Kyjev však od začiatku obviňuje Moskvu z toho, že podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny a rozbíja tým celistvosť štátu. 
     
    - Reklama -