Ťažký život pašeráka utečencov: Tridsaťročný Turek prehovoril o svojom ilegálnom biznise

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    Dursun ilegálne prevádza migrantov do Európy už desať rokov. Za celý ten čas však nemal toľko „kšeftov“ ako v súčasnosti. Tvrdí, že prevádzačom môže v ich nelegálnom podnikaní zabrániť iba armáda. „Turecko by muselo poslať tisíce vojakov a obsadiť nimi všetky pláže. Muselo by ísť skutočne o tisíce,“ cituje Reuters tridsaťročného pašeráka ľudí, ktorý bol už za svoju činnosť trikrát uväznený v Grécku.

    Ako uvádza Reuters, Turecko je teraz vzhľadom na avizovanú dohodu o poskytnutí troch miliárd eur od EÚ na spomalenie migračného toku pod čoraz väčším tlakom. „Ankara zatiaľ zvýšila počet hliadok na pobreží Egejského mora, ktoré meria 2 600 km, a sprísnila tresty pre pašerákov ľudí. Turecko má druhú najväčšiu armádu v rámci NATO, ale okrem migračnej krízy sa sústredí aj na boj proti kurdským radikálom a časť armády je prítomná v pohraničných oblastiach so Sýriou,“ uvádza Reuters.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Pobrežie Egejského mora je príliš dlhé a pašeráci to skutočne zdatne využívajú. Západní diplomati majú pre ťažkosti pri zabezpečení hraníc isté pochopenie, ale aj napriek tomu sú presvedčení, že Ankara by mohla robiť v tomto ohľade oveľa viac. Turecko od začiatku občianskej vojny v Sýrii prijalo 2,6 milióna utečencov a od Západu žiada výraznejšiu pomoc. Minister pre európske záležitosti Volkan Bozkir minulý týždeň vyzýval európske krajiny na užšiu spoluprácu a výmenu informácií. Napriek tomu sa počty utečencov prichádzajúcich do Európy vôbec neznižujú.

    Keď pašerák ľudí Dursun so svojou nelegálnou činnosťou začínal, väčšinou boli jeho klientmi ľudia z Eritrey a Somálska. Aj medzi pašerákmi panovala pomerne malá konkurencia. „Teraz je nádvorie mešity v zanedbanej štvrti Basmane v Izmire zaplnené samými Sýrčanmi. Sú zhromaždení len pár blokov od policajnej stanice. Policajti situáciu starostlivo monitorujú, ale podľa Dursuna nemôžu vôbec nič robiť. Pašeráka môžu zatknúť len vtedy, keď ho prichytia priamo pri čine. Pašeráctvo sa postupom času stalo lukratívnym povolaním. Miestni obyvatelia potvrdzujú, že na túto činnosť prešlo mnoho bývalých dílerov drog,“ píše Reuters.

    Rodák z pobrežia Čierneho mora Dursun však tvrdí, že musí byť stále opatrnejší a na lodiach aj napriek lákavej odmene vo výške 2 000 eur už dnes utečencov do Grécka nepreváža. Namiesto toho ich preváža minibusom do určitého bodu, odkiaľ pokračujú ďalej s niekým iným. „Keď zatknú vodiča v prázdnom autobuse a nikto ho nevidel utečencov prevážať, tak ho hneď prepustia. Pašovať utečencov dnes predstavuje veľké riziko. Dvaja vodcovia pašeráckych gangov boli nedávno odsúdení na pätnásť a dvadsať rokov do väzenia,“ povedal Dursun.

    - Reklama -