Taliansko čakajú zásadné voľby

    0
    Talianská zástava (Autor: SITA)

    Taliansky parlament tvorí dolná komora s 630 členmi a horná komora, ktorá má 315 zástupcov a päť doživotných čestných senátorov.

    Nový taliansky volebný zákon podľa politológa zjednocuje pravidlá volieb do oboch komôr – Poslaneckej snemovne i Senátu republiky. “Obe komory sú teraz volené zmiešaným systémom… V takomto systéme sa časť poslancov volí väčšinovo a časť pomerne, pričom rozdeľovanie kresiel prebieha v oboch zložkách (väčšinovej i pomernej) oddelene a nedochádza k žiadnej forme kompenzácie pre strany, ktoré by boli niektorou zo zložiek znevýhodnené,” ozrejmil Šedo. Zároveň zdôraznil, že takýto systém by mal “pomôcť najsilnejšej strane či koalícii, ale na rozdiel od predchádzajúceho volebného systému im nezaručuje väčšinu v snemovni”.

    Ako ďalej uviedol český politológ, zblíženie volebného systému oboch komôr pravdepodobne bude znamenať, že sa ich zloženie bude líšiť len nepatrne. “Odpadne tým problém, ktorý tu bol pri doterajšom volebnom systéme, keď síce víťaz volieb mal väčšinu v snemovni, ale ťažko zostavoval koalíciu v Senáte, ktorého podpora vláde bola pri vyváženej pozícii oboch komôr nutná,” ozrejmil Šedo.

    Šedo pripomenul, že podľa nového systému musí politická strana na to, aby sa dostala do parlamentu, získať aspoň tri percentá hlasov celoštátne alebo 20 percent na úrovni niektorého regiónu. Miernejšie pravidlá sú pre strany zapojené do koalície. Ak koalícia získa desať percent a aspoň jedna strana v jej rámci splní niektorú z vyššie uvedených podmienok, dostane sa do parlamentu.

    Odborník na volebné systémy zároveň priblížil, že Taliani taktiež nebudú môcť svoje hlasy deliť, čiže “hlasovať pre kandidáta jednej strany a zároveň pre kandidátnu listinu inej strany. Hlas pre určitú stranu je zároveň hlasom pre jej kandidáta, to isté platí aj naopak.”

    - Reklama -