Talianske referendum sprevádza rozruch. Sú za tým ceruzky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

     Talianske médiá uviedli, že desiatky občanov z rôznych častí krajiny upozorňujú prostredníctvom sociálnych sietí na to, že krížiky na hlasovacích lístkoch možno vygumovať. Niektorí voliči sa sťažovali predsedom jednotlivých referendových komisií, zatiaľ čo iní sa obrátili dokonca na políciu.

    Ministerstvo vnútra sa v popoludňajšom vyhlásení obhajuje tým, že tento rok zakúpilo 130.000 pier s nezmazateľnou náplňou, z ktorých 80.000 rozoslala regionálnym orgánom pred dnešným referendom. Samosprávy však mohli v hlasovacích miestnostiach použiť aj písacie potreby, ktoré mali už dávnejšie vo svojich skladoch.

    Samotný premiér Renzi, ktorý avizoval, že v prípade neúspechu referenda odstúpi z funkcie, hlasoval v toskánskom mestečku Pontassieve, kde predtým pôsobil ako starosta. Do referendovej miestnosti prišiel údajne bez dokladov a spoliehal sa na to, že postačí, ak “ho spoznajú”.

    Ústavná reforma, ktorú vláda predložila na schválenie občanom v referende, predpokladá okrem iného aj oklieštenie právomocí Senátu, obmedzenie právomocí regionálnych samospráv, zvýšenie kompetencií ústrednej vlády a zavedenie nového systému volieb do dolnej komory parlamentu.

    Približne 51 miliónov oprávnených voličov môže hlasovať v čase od 07.00 do 23.00 h. Očakáva sa, že účasť na hlasovaní dosiahne 50 až 60 percent. Pre platnosť výsledku však nie je predpísaná minimálna účasť. Prieskumy verejnej mienky naznačovali, že návrh ústavnej reformy voliči neodobria.

    - Reklama -