Takto to vyzerá byť cudzincom vo vlastnej krajine, vyhlásil politik. Ide Merkelovej po krku nový Goebbels?

    0
    Frauke Petryová, predsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: SITA)

    Predsedníčka AfD, štyridsaťročná vyštudovaná chemička Frauke Petryová, nedávno vyvolala vlnu kritických výrokov smerujúcich na jej osobu a politické zoskupenie, ktoré reprezentuje. Na schôdzke v Hannoveri totiž volala po tom, aby polícia bránila utečencom v nelegálnom prechode hraníc akýmikoľvek prostriedkami.

    „Polícia musí zastaviť migrantov ilegálne prechádzajúcich hranice z Rakúska,“ povedala. „A keď to bude nutné, použiť aj strelnú zbraň. Tak káže zákon.“ Dodala, že si to tiež nepraje, ale je nutné si pripomenúť, že existuje aj táto „posledná možnosť“.

    Zatiaľ ide o najdrsnejšiu pripomienku vo verejnej politickej diskusii – a aj napriek tomu, že ju celé spektrum politických strán odsúdilo, nezdá sa, že by AfD klesali volebné preferencie; ba naopak, v súčasnosti by sa podľa odhadov stala v prípade volieb treťou najsilnejšou nemeckou stranou.

    Podľa niektorých analytikov je však sama Petryová strhnutá hlasnejšími postavami vlastnej strany, napríklad Björnom Höckom, predsedom straníckej pobočky v Durínsku. Jeho príhovory mnohí prirovnávajú k tým, za ktorými stál Hitlerov vrchný propagandista Joseph Goebbels. Höcke má na svojich vystúpeniach pravidelne niekoľkotisícové davy stúpencov. „Po dekády sa zdalo nemožné, aby došlo k vzostupu politika, ako je Björn Höcke,“ napísal o ňom denník Die Welt. „Medzitým sa nemožné stalo možným.“

    Höcke sa vo svojich plamenných príhovoroch oháňa hlavne príslušnosťou k Nemecku a šíri strach z migrantov. „Bojím sa o svoju krajinu. Takto to vyzerá byť cudzincom vo vlastnej krajine! Tento katastrofický vývoj musí byť zastavený!“ burácal v jednom z prejavov do mikrofónu za búrlivého potlesku svojich stúpencov.

    Kancelárka Merkelová pritom stále odmieta zaviesť strop na počet prijatých migrantov, a to aj navzdory tomu, že čelí silnej vnútrostraníckej kritike. Dodala tiež, že je presvedčená o tom, že väčšina žiadateľov o azyl zo Sýrie a Iraku sa po konci vojny vráti do svojich vlastí.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Medzitým sa vicekancelár Sigmar Gabriel vyjadril, že by AfD mala byť pod kontrolou spravodajských služieb. „Existujú obrovské pochybnosti o tom, či AfD obhajuje slobodné demokratické princípy našej republiky,“ povedal v rozhovore pre denník Bild.

    Petryovú odsúdili aj policajné odbory, podľa ktorých policajti nikdy po utečencoch strieľať nebudú a myslenie političky vnímajú ako „radikálne a neľudské“.

    autor: spa

    - Reklama -