Takto to medzi nami jednoducho ďalej nepôjde, povedal Tillerson na schôdzke s Lavrovom. A oznámil vznik pracovnej skupiny. Ruský minister si neodpustil štipľavú poznámku

    0
    Rex Tillerson (Autor: TASR)

    Tillerson, ktorý sa v Moskve stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, sa s ním nezhodol v pohľade na chemický útok v Sýrii. Spojené štáty z neho obviňujú režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom ten je spojencom Moskvy.

    Rokovanie medzi oboma mužmi trvalo viac ako päť hodín, následne prijal oboch ministrov v Kremli ruský prezident Vladimir Putin. Aj napriek tomuto stretnutiu však medzi Washingtonom a Moskvou pretrváva nedôvera. Rusko navyše v stredu večer vetovalo návrh Bezpečnostnej rady OSN o chemickom útoku v Sýrii z minulého týždňa, ktorý požadoval jeho prísne prešetrenie.

    Okrem Sýrie sa hovorilo aj o ruskom zasahovaní do minuloročných amerických prezidentských volieb. USA sú si podľa Tillersona vedomé závažnosti ruských krokov, Lavrov však chcel predložiť konkrétne dôkazy. „Nevideli sme jediný fakt,“ uviedol.

    Tillerson na tlačovej konferencii povedal, že súčasné americko-ruské vzťahy sú na nízkej úrovni, najmä pokiaľ ide o vzájomnú dôveru. „Dve najväčšie svetové jadrové mocnosti nemôžu mať takéto vzťahy,“ zdôraznil a oznámil, že bude vytvorená rusko-americká diplomatická pracovná skupina s cieľom stabilizovať vzájomné vzťahy tak, aby obe krajiny boli schopné spoločne riešiť zásadnejšie otázky.

    K budúcnosti Bašára Asada americký minister zahraničia uviedol, že sýrsky prezident by mal odísť od moci „riadnou cestou“ a že je záležitosťou politického procesu určeného sýrskym ľudom, ako by sa to malo uskutočniť. Rusko „ako spojenec má tie najlepšie prostriedky, aby Asad porozumel realite“, podotkol Tillerson.

    K tomu ruský minister zahraničia Lavrov poznamenal, že pokusy o odstránenie diktátorov nie sú nikdy stopercentne úspešné. „Je veľmi ťažké spomenúť si na jediný príklad bezproblémového odstránenia diktátora,“ povedal Lavrov.

    Pôvodný text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -