Takmer tisícku migrantov, ktorí obsadili budovu v centre Ríma, vysťahovali. Mnohí z nich potom museli prespať v uliciach

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Niekoľko stoviek policajtov vyprázdňovalo budovu neďaleko hlavnej železničnej stanice Termini a bralo squatterov na identifikáciu.
     
    Budova bola obývaná od októbra 2013, ale v roku 2015 nariadil sudca vysťahovanie squatterov. Niekdajšiu kancelársku budovu z 50. rokov 20. storočia by mal obnoviť investičný fond, ktorý ju kúpil.
     
    Podľa novinárov a ľudskoprávnych aktivistov bolo medzi vysťahovanými niekoľko detí a žien, aj tehotných. Rímsky magistrát uviedol, že najzraniteľnejším ľuďom poskytne náhradné ubytovanie a ženy a deti dočasne pustili späť do budovy.
     
    Vysťahovanie kritizovali organizácie Amnesty International, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a predseda výboru pre ľudské práva v talianskom Senáte Luigi Manconi. Avšak ozvali sa aj pochvalné reakcie z radov politikov. Senátor Stefano Pedica zo stredoľavej Demokratickej strany uviedol, že by sa malo presadzovať právo a nemalo by sa už povoľovať nikomu obývať verejné alebo súkromné budovy. Vyzval tiež, aby migrantov presťahovali do “slušnejších” priestorov.
     
    - Reklama -