Tak sa pozrite, čo sa deje na zbombardovanej sýrskej vojenskej základni len deň po útoku USA

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (Autor: TASR)

    Keď 45. prezident USA Donald Trump nariadil raketový útok na leteckú základňu Šajrát patriacu sýrskej armáde, informoval o tom ruskú stranu, aby zabránil medzinárodnému incidentu veľkých rozmerov. Rusi zo základne stiahli svoje jednotky a o útoku pravdepodobne informovali aj svojich sýrskych spojencov.

    Aj tak možno vysvetliť, že len 24 hodín po útoku je základňa Šajrát v blízkosti mesta Homs zrejme opäť v prevádzke. A to aj napriek tomu, že na základňu bolo vypustených 59 striel a takmer polovica zasiahla cieľ. Údajne zabili sedem ľudí a spôsobili rozsiahle škody. Tak to aspoň opisuje americká strana.

    Trump nariadil raketový útok v reakcii na použitie chemických zbraní proti sýrskym civilistom. Spojené štáty nepochybujú o tom, že za útokom za použitia zbraní hromadného ničenia stáli Asadove jednotky. Vláda to popiera a vinu kladie na plecia rebelov. Rusko sa prikláňa k názoru sýrskej vlády a volá po prešetrení celého prípadu. Trump však podľa všetkého nechcel čakať na zdĺhavé vyšetrovanie. K akcii ho prinútila predovšetkým smrť detí.

    Ruský prezident Vladimir Putin okamžite vyhlásil, že došlo k porušeniu medzinárodného práva, pretože k úderu došlo bez mandátu OSN, čo je tiež pravda. Mandát OSN vydaný nebol, okrem iného preto, že Rusko blokuje Bezpečnostnú radu OSN v tejto otázke.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -