Tak predsa? Trumpovho exporadcu si vzal do parády FBI. Kvôli výmene informácií s vysokým ruským predstaviteľom

    0
    Bývalý riaditeľ americkej tajnej služby DIA Michael Flynn (Autor: ReproFoto: youtube)

    Podľa nemenovaného amerického činiteľa sa vypočúvanie odohralo v bližšie nešpecifikovaný deň po inaugurácii prezidenta USA Donalda Trumpa. Daný činiteľ bol oboznámený s vyšetrovaním, avšak nemal oprávnenie o tejto záležitosti hovoriť menovite a vyhlásenie poskytol pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

    Bezprostredne nebolo známe, aké otázky kládol FBI Flynnovi, ani to, čo exporadca vyšetrovateľom počas vypočúvania povedal. O jeho vypočúvaní ako prvý napísal denník The New York Times.

    Flynn bol prepustený zo svojej pozície v pondelok pre obavy, že klamal členom Trumpovej administratívy o svojich kontaktoch s ruským veľvyslancom v Spojených štátoch. Tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer vyhlásil, že Flynnovo prepustenie bolo podnietené postupným “narušením” dôvery voči tomuto generálovi vo výslužbe.

    Americké médiá v piatok napísali, že Flynn v rozpore so svojimi nedávnymi tvrdeniami vlani koncom decembra telefonicky hovoril s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pripravoval vtedajší americký prezident Barack Obama.

    Podľa denníka Washington Post sa spomínaný telefonát odohral v deň oznámenia sankcií voči Rusku v podobe vyhostenia ruských diplomatov z USA. V takom prípade by telefonát mohol byť vnímaný aj ako porušenie zákona.

    Trump nominoval Flynna za svojho poradcu pre bezpečnostné otázky vo februári 2016. Jeho kontakty s Ruskom vzbudili pozornosť už počas volebnej kampane. Koncom roka 2015 sa Flynn zúčastnil na oslavách desiateho výročia vzniku prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na ktorých sedel vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

    - Reklama -