Tak a je to tu. Maďarsko by malo byť vylúčené z EÚ, tvrdí významný európsky politik. Nepáči sa mu, že Orbán chráni hranice

    0
    Členovia maďarských bezpečnostných zložiek stavajú plot na maďarsko-srbskej hranici v obci Ásotthalom (Autor: SITA)

    “Ten, kto ako Maďarsko stavia ploty proti ľuďom utekajúcim pred vojnou alebo porušuje slobodu tlače a nezávislosť súdnictva, by mal byť dočasne alebo v prípade potreby navždy vylúčený z Európskej únie,” povedal Asselborn v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt. Podľa neho je to jediný spôsob, ako zachovať súdržnosť a hodnoty EÚ.

    Asselborn sa v tejto súvislosti vyslovil aj za zmenu požadovanej jednomyseľnosti v zmluvách o EÚ: “Pomohlo by, keby sa pravidlá zmenili tak, že pozastavenie členstva krajiny EÚ si už nebude vyžadovať jednomyseľnosť”.

    Služobne najstaršiemu šéfovi diplomacie EÚ sa konkrétne nepáči, ako sa vláda premiéra Viktora Orbána stavia k utečencom. “S ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnu, sa zaobchádza skoro horšie ako s divými zvieratami,” myslí si.

    “Plot, ktorý Maďarsko stavia, aby zastavilo utečencov, je stále dlhší, vyšší a nebezpečnejší. Maďarsko nie je ďaleko od toho, aby začalo po utečencoch strieľať. Každý, kto chce plot prekonať, musí očakávať to najhoršie,” vyhlásil ďalej Asselborn.

    Ak by sa táto krajina chcela stať členom EÚ dnes, nemala by šancu byť prijatá, pretože by to okrem iného poškodilo obraz Európy vo svete, dodal.

    Ľudia ako Orbán môžu za to, že Európska únia sa vo svete javí ako únia, ktorá si navonok osobuje obranu hodnôt, ale vo vnútri už nie je schopná tieto hodnoty dodržiavať. A to sa deje v krajine, z ktorej v roku 1956 utiekli státisíce ľudí pred Sovietmi do Európy,” povedal Asselborn.

     

    - Reklama -