Tajnú voľbu kandidátov na ÚS stále presadzuje Madej zo Smeru. Nepovažuje ju za omyl v rokovacom poriadku

    0
    Róbert Madej (Autor: TASR)

    Uznesenie podporilo osem poslancov, medzi nimi aj poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) a predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Jeho uznesenie o verejnej voľbe bolo prijaté. Tajnú voľbu presadzoval predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), ktorý ju nepovažoval za omyl právnej úpravy v rokovacom poriadku NR SR. Po rokovaní výboru Madej ešte nevedel povedať, či bude v pléne hlasovať. Poslanci, ktorí podporovali verejnú voľbu, sa odvolávali na to, že tajnú voľbu dovoľuje rokovací poriadok Národnej rady SR len v prípade, že to vyžaduje Ústava SR alebo na požiadanie 15 poslancov parlamentu.

    Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý navrhoval verejnú voľbu kandidátov. Podľa jeho slov je potrebné rešpektovať, že návrh na tajnú voľbu nebol v utorok (12. 2.) v pléne schválený pre nezhodu v koalícii. Parlament preto podľa neho má opakovať verejnú voľbu aj vo štvrtok. Líder Spolu-občianska demokracia, zdôraznil potrebu zvolenia kandidátov. “Pre nás je dôležitý výsledok, aby bolo zvolených 18 kandidátov, a to z ľudí, ktorí spĺňajú morálne a odborné podmienky. Pokiaľ odklad hlasovania k tomu povedie, neprekáža mi to, môžeme hlasovať aj o sedemnástej,” povedal.

          Upozornil však, že voľba sa už veľmi odkladať nedá, keďže deviatim ústavným sudcom sa skončí funkčné obdobie 16. februára. Dovtedy by mali byť známi ich nástupcovia. Beblavý zároveň potvrdil, že o kandidátoch rokuje s viacerými lídrami strán.

    Poslanci koaličnej SNS sa dohodli na kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých budu v opakovanej voľbe v parlamente voliť. Potvrdila to poslankyňa za SNS Eva Antošová po rokovaní poslaneckého klubu. Poslankyňa za SNS Eva Smolíková očakáva, že nejakí kandidáti zvolení budú. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z koaličného Mostu-Híd hovorí, že by bol rád, keby sa podarilo zvoliť aspoň časť kandidátov, z ktorých by prezident mohol vymenovať sudcov Ústavného súdu SR. Stále sa podľa neho rokuje, v koalícii kríza podľa jeho slov nie je. Všetci potvrdili, že voľba má byť verejná.

    Poslanec Národnej rady SR za vládny Smer-SD Ľubomír Vážny pripúšťa, že parlament v opakovanej voľbe zvolí niekoľkých kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. “Je to možné,” odpovedal novinárom na otázku, či plénum zvolí aspoň niekoľkých kandidátov. Koaličné rokovania podľa jeho slov stále prebiehajú, myslí si, že sa dohoda nájde. Nie je ale vylúčené, že sa napokon nemusia partneri dohodnúť. Zopakoval, že Smer-SD nie je za verejnú voľbu, ale parlamentná väčšina ho prehlasovala. Voľba má byť verejná ako jej prvé kolo.

    O stanovisko, ako sa vykoná voľba, požiadal výbor predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Poslanci parlamentu budú o kandidátoch na ústavných sudcov hlasovať až vo štvrtok o 17. hodine. Rozhodli o tom poslanci hlasovaním. Návrh podal koaličný poslanec Miroslav Číž (Smer-SD) za tri poslanecké kluby. Podľa Číža treba totiž vytvoriť skutočne dobré podmienky na voľbu. Pôvodne mala byť voľba o 11. hodine.

    “Keďže v koalícii potrebujeme viac priestoru na rokovania, dohodli sme sa, že posunieme hlasovanie na 17. hodinu,” vyhlásil poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) ešte pred hlasovaním. 

    V utorkovom (12. 2.) prvom kole voľby poslanci nezvolili ani jedného kandidáta. Majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

    - Reklama -