Tajné služby vo Francúzsku: Sme na pokraji občianskej vojny

    0
    Rieka Seina počas povodne a jej brehy v centre Paríža (Autor: Jan Rychetský)

    „Extrémizmus všade v spoločnosti silnie. Sme na hrane občianskej vojny,“ vyhlásil len deň pred masovou vraždou v Nice šéf jednej z tajných služieb Patrick Calvary na pôde francúzskeho parlamentu. Analytička Lenka Zlámalová k tomu v texte pre server Echo24.cz dodáva, že v žiadnej inej krajine EÚ nemá radikálna strana takú silnú podporu ako Národný front Marine Le Penovej vo Francúzsku. Hrdá krajina sa už rok a pol stretáva s rastúcim násilím v uliciach a zdá sa, že kotol trpezlivosti začína pretekať.

    Za spomínaný rok a pol za teroristické útoky zaplatilo životom už 250 ľudí, a to je podľa Le Penovej vysoké číslo. Akákoľvek schopnejšia vláda, než je tá súčasná socialistická, by podľa Le Penovej dokázala občanov ochrániť lepšie. A ľudia sú v takej nálade, že by mohli byť pripravení francúzskej političke načúvať viac než predtým. Le Penová by sa tak o rok mohla stať prezidentkou.

    Posunu nálad v spoločnosti sú si vedomí aj protikandidáti Le Penovej – republikán Nicolas Sarkozy a konzervatívec Alain Juppé. Aj oni už vo svojich príhovoroch pozmenili rétoriku a nezainteresovaný divák by len ťažko dokázal odlíšiť, ktoré výroky padli z úst Le Penovej a ktoré napr. z úst Sarkozyho. Podľa Zlámalovej tak, bohužiaľ, možno konštatovať, že budúci prezident bude radikál, nech už ponesie akékoľvek meno.

    - Reklama -