Tajné služby v Čechách zistili, že niekto z krajiny finančne podporuje Islamský štát

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

     V časti správy o terorizme je zahrnutá aj činnosť českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS). Hovorca BIS Ladislav Šticha dnes potvrdil, že agenti zaznamenali najmenej jeden prípad odchádzajúcej platby z Česka smerom k IS.

    Prípad však podľa Štichu nie je možné podrobnejšie komentovať, pretože ide o veľmi citlivé informácie, ktorých prezradenie by mohlo “ohroziť či úplne zmariť dlhodobú úspešnú spravodajskú prácu”.

    Tajná služba nezaznamenala vlani ani jeden prípad, že by k IS odišli cudzinci žijúci v Česku, a takisto neodhalila ani prípady, že by cez Česko putovali bojovníci IS.

    Pokračoval však trend, keď ľudia z iných krajín, ktorí nepatrili k IS, cestovali cez Česko do oblastí bojov v Sýrii, pričom využívali najmä pražské letisko. Tieto osoby mali záujem pripojiť sa tam k teroristickým organizáciám.

    Rizikom je podľa správy o bezpečnosti to, že na české územie prenikajú radikálne salafistické či wahhábistické náuky a vplyvy. V dokumente sa píše, že tieto náuky majú potenciál zvyšovať stupeň radikalizácie v spoločnosti, prispievať k šíreniu extrémistických vplyvov a vytvárať podhubie pre terorizmus.

    Šticha uviedol, že vlani odhalili niekoľko jednotlivcov s radikálnymi postojmi, ktorí chceli založiť uzatvorené spoločenstvo uplatňujúce islamské právo šaría. Avšak česká moslimská komunita odoláva týmto snahám, dodal hovorca BIS citovaný portálom Novinky.cz.

    Správa o bezpečnosti tiež uvádza dôležitú skutočnosť: v roku 2016 neboli zaznamenané prípravy na teroristický útok na území Česka.

    - Reklama -