Tajná služba odkazuje: Slováci, bojte sa terorizmu. A bude to vraj ešte horšie

    0
    Po piatkových teroristických útokoch v Paríži pokračujú policajné manévre (Autor: SITA)

    „Naša spravodajská služba po sérii teroristických útokov v Paríži prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia. Zároveň prebieha veľmi intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania,“ uvádza stanovisko hovorcu SIS Branislava Zvaru portál topky.sk.

    SIS zároveň varovala, že „pokiaľ nebude schengenský systém pohybu osôb plne sfunkčnený, toto bezpečnostné riziko sa bude naďalej zvyšovať“. O prijímaní ďalších mimoriadnych opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík bude SIS verejnosť informovať.

    Zvara tiež potvrdil  slová premiéra Fica o monitorovaní moslimskej komunity na Slovensku. „Je logické, že rovnako ako partnerské spravodajské služby, aj naša spravodajská služba prijíma opatrenia smerované k zvýšenému monitoringu osôb podozrivých z terorizmu, osobitne v nadväznosti na teroristické útoky v Paríži,“ uviedol.

    Sledovanie slovenských moslimov vyvolalo na verejnosti vlnu pohoršenia. Premiérove vyjadrenia odsúdili nielen politici, ale aj zahraničné médiá. „Predseda vlády de facto vyhlásil, že každý z moslimskej komunity je dôvodne podozrivý z väzieb na teroristov, čo je svojím spôsobom vyjadrenie kolektívnej viny – môžeme vstúpiť do vášho súkromia len preto, že vyznávate islam,“ povedal pre topky.sk bezpečnostný analytik Milan Žitný.  

    - Reklama -