TA3: Nikto nechce vláde priznať žiadnu zásluhu, tvrdí Fico

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Podľa Fica to ale nie je len zásluhou vlády. „Je to mierne oživenie v rámci Európskej únie a v eurozóne, a to pomáha aj Slovensku, pretože Slovensko je šiesta najotvorenejšia ekonomika na svete. Z toho dôvodu, ak k tomu pridáme rôzne podporné aktivity zo strany vlády, tak vyšlo, že Slovensko má dnes naozaj najvyšší hospodársky rast v eurozóne. Sú predpoklady, že tento rast bude pokračovať aj v roku 2016,“ hovorí Fico a tvrdí, že by mal by byť dokonca najvyšší v celej Európskej únii.

    „Darí sa nám držať pri tomto hospodárskom raste pod kontrolou aj verejné financie, pretože deficit je bezpečne pod troma percentami a máme aj klesajúcu tendenciu verejného dlhu aj klesajúcu tendenciu nezamestnanosti. Plus vytvárame aj nové pracovné miesta,“ uviedol predseda vlády s tým, že sme politicky stabilná krajina, a to ekonomicky aj finančne. „Verím, že robíme veľa aj v sociálnej oblasti,“ zhodnotil a pripomenul, že spôsob, ako ľuďom ukázať, že sa vláde darí, je niekoľko. „Bez toho, aby sme krajinu zadlžovali, aby sme zvyšovali deficit, s tým, že máme najvyšší hospodársky rast a klesá nám nezamestnanosť, má vláda aj financie na to, aby mohla ísť do opatrení, na ktoré by inak nemala,“ vymenoval.

    Opozícia hovorí o populistických riešeniach

    Ekonomický rast vidí aj opozícia, ale má iné výhrady. „My si myslíme, že sa nerobia systémové riešenia. Sú to populistické riešenia. Či už rozdávanie v rámci sociálnych balíčkov. Pre mňa základným kritériom hodnotenia, či sa ľudia majú dobre a či cítia hospodársky rast, je ich pocit. A ich pocit nie je najlepší. Materiál ministra práce a sociálnych vecí hovorí o tom, že len päť percent občanov hovorí, že ich životná úroveň je lepšia. Dokonca, deväťdesiatpäť percent ľudí tvrdí, že aby sa mali lepšie, musí nájsť známeho na vyšších úrovniach. A toto je zle,“ spomenul dnes v politickej relácii predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár. Ako uviedol, na jednej strane máme dobré prepozície, ale na druhej strane by sme sa mali starať o to, aby boli systémové riešenia lepšie.

    Pravica nemala odvahu urobiť poriadok v štátnej správe

    „Musím odmietnuť, že sa nerobia systémové riešenia. Robíme kroky, na ktoré pravica nikdy nemala odvahu. Pravica dlhé roky rozprávala o tom, ako treba znížiť zdravotné odvody a nikdy to neurobila. My sme znížili zdravotné odvody pre nízkopríjmové skupiny. Pravica nikdy nemala odvahu urobiť poriadok v štátnej správe. My sme zrušili krajské úrady, zrušili sme špecializovanú štátnu správu na úrovni krajov, teraz rušíme miestne špecializované orgány a vytvorili sme silné okresné úrady. Len na tejto reforme zarobíme sedemsto miliónov eur. Ako tretí príklad uvediem duálne vzdelávanie, čo je prepojenie praxe s teóriou. Na to nikdy nemala pravica odvahu. Štvrtou oblasťou sú dane. Nikdy sa pravici nedarilo vyberať dane tak, ako sa to darí nám. Je to predovšetkým efektívny boj s daňovými únikmi. My sme si nastavili na roky 2013-2015, že na lepšom výbere daní, nie na zvýšenom DPH, vyberieme o 1,6 miliardy eur viac. A to sa nám podarilo. A preto môžeme financovať sociálne balíky,“ zhrnul Robert Fico a dodal, že našej krajine sa začalo dariť.

    - Reklama -