Systém je pripravený, neaktívny. Treba si zobrať príklad od Penty?

    0
    Ilustračné foto: Nemocničná izba (Autor: SITA)

    Výhod informačného zdravotníckeho systému eHealth je viacero. Vďaka nemu by sa mohlo predísť duplicitnej preskripcii (predpisovaniu receptov), ale napríklad aj zdvojeniu vyšetrení (CT, magnetická rezonancia, rtg či ultrazvuk). Projekt by mal byť v prvom rade nápomocný samotnému pacientovi, ktorý si môže online skontrolovať množstvo vykonaných zdravotníckych úkonov, napríklad, či dostal predpísané lieky, alebo laboratórne rozbory sa uskutočnili podľa dohody.

    Kozelová ďalej pripomína, že výhody takéhoto informačného systému pochopili už aj súkromné spoločnosti. „Napríklad finančná skupina Penta si urobila systém sama. Penta vlastní zhruba 250 lekární, 30 nemocníc a sieť polikliník ProCare. Vlastní aj súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera. Okrem toho spolupracuje s celou sieťou lekárov či zdravotných zariadení. Penta investovala milióny, lebo vedela, že sa jej všetky peniaze za pár rokov vrátia,“ píše aktivistka, ktorá v ostatných voľbách kandidovala do NR SR za stranu SaS, na portáli Aktuality.sk.

    Dáva za pravdu aj tým, ktorí sa eHealthu boja, no upozorňuje aj na finančné hľadisko. „Pacienti ani len netušia, koľko peňazí sa preleje napríklad takými laboratóriami, väčšinou súkromnými. Koľko nezmyselných peňazí otočí nikým nekontrolovaná farmaceutická lobby napríklad aj tým, že doslova podpláca lekárov (oni tomu vravia motivácia) len preto, aby pacientom predpisovali práve tie ICH drahé lieky miesto lacnejších generík. Sú to milióny eur, ktoré by štát mohol investovať omnoho rozumnejšie,“ dodáva komentátorka a aktivistka na záver.

    - Reklama -