Systém je pri eurofondoch nastavený dobre, zlyháva ich manažment a politici, tvrdia saskári jednoznačne

    0
    Ján Rudolf odborník na eurofondy (Autor: archív JR?)

     “Systém je v podstate dobrý, je schválený a auditovaný Bruselom, ale zlyhávajú ľudia, manažment, zlyhávajú politici, ktorí uprednostňujú stranícke záujmy a nie záujem regiónov, záujem štátu,” zdôraznil Rudolf na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. 

    Aby sa čerpanie eurofondov zlepšilo a bolo transparentnejšie, navrhujú liberáli dodržiavať tri zásady. Prvou je podľa Rudolfa zásada transparentnosti.

    To podľa neho znamená, že by mali byť všetky procesy transparentné, mali by byť zverejňované. A to nielen hodnotitelia, ale aj spôsob ich výberu, tiež by sa malo zverejňovať, komu sa eurofondy určili a výdavky v rámci jednotlivých projektov. Aby sa zabránilo ich predraženiu. 

    “Ďalej je to zásada nárokovateľnosti. To znamená nastaviť kritéria tak, aby boli eurofondy nárokovateľné pre každého, kto splní kritériá,” opísal Rudolf.

    Každý podnikateľ alebo obec by tak podľa neho automaticky dostala prostriedky z vyhlásenej výzvy. Keďže je rozpočet napríklad na konkrétnu výzvu obmedzený, podľa SaS by sa tieto prostriedky rozdelili medzi všetky subjekty, ktoré splnia dané kritériá, a teda by peniaze dostal každý, ale v menšej sume.

    Treťou zásadou je podľa SaS zásada odbornosti. To znamená, aby sa jednotlivé odbory venované eurofondom, obsadzovali odborníkmi a nie politickými nominantmi či známymi a rodinnými príslušníkmi. 

    - Reklama -