Sýrsky minister odmietol tvrdenia USA, že Damask chystá ďalší chemický útok

    0
    Sýrski študenti si skúšajú ochranu pred chemickým útokom. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hajdar vyhlásil, že Damask nepoužil a nepoužije takéto zbrane. Minister sa ďalej pre agentúru AP vyjadril, že vyhlásenie Bieleho domu z noci nadnes je predzvesťou diplomatickej vojny, ktorá by sa voči Sýrii mohla viesť na pôde OSN.

    Spojené štáty vinia režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada z dvoch útokov bojovým plynom sarin – prvý sa odohral v roku 2013 a druhý údajne tento rok. Tieto útoky si vyžiadali stovky obetí na životoch.

    Agentúra AP poznamenala, že vyhlásenie Bieleho domu bolo prekvapením aj pre americký rezort diplomacie.

    Hovorca Bieleho domu Sean Spicer v noci nadnes uviedol, že Spojené štáty “zaznamenali potenciálne prípravy” vlády prezidenta Bašára Asada na ďalší chemický útok, ktorý “by pravdepodobne mohol mať za následok masovú vraždu civilistov vrátane nevinných detí”. Podľa Spicera ide o rovnaké prípravy, aké sa uskutočnili pred chemickým útokom, pri ktorom 4. apríla v meste Chán Šajchún zahynulo takmer 90 ľudí vrátane žien a detí.

    Spicer zároveň Sýriu varoval, že “ak sa Asad s použitím chemických zbraní dopustí ďalšej masovej vraždy, on a jeho armáda za to draho zaplatia”. Biely dom zatiaľ dôkazy o pravdivosti svojich tvrdení neposkytol.

    - Reklama -