Sýrska vláda schválila dohodu USA a Ruska

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    “Celá dohoda bola dosiahnutá s plným vedomím sýrskej vlády, ktorá dohodu už schválila,” uviedla agentúra SANA s odvolaním sa na dobre informované zdroje, ktoré však nemenovala.

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov oznámili dohodu v noci nadnes, po vyše 12 hodinách rozhovorov vo švajčiarskej Ženeve.

    Dohoda obsahuje prímerie, ktoré má začať platiť po celej Sýrii v pondelok 12. septembra po západe slnka, čo je prvý deň moslimského významného sviatku obetovania íd al-adhá.

    Súčasťou dohody sú tiež spoločné vojenské údery USA a Ruska proti militantným skupinám v Sýrii, vrátane Islamského štátu (IS), uviedla svetová agentúra DPA.

    Podľa Kerryho môže byť dohoda “bodom zvratu” v sýrskej vojne, ak ju strany konfliktu budú “v dobrej viere” uplatňovať.

    USA podporujú opozičné sily v boji proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho režimu.

    Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku politickú opozíciu, nazývaná Najvyšší rokovací výbor (HNC), dnes oznámila, že ešte nedostala kópiu mierovej dohody medzi USA a Ruskom a reagovať bude až po konzultáciách so svojimi jednotlivými členmi. Niektorí z nich pritom už vyjadrili skepsu, či bude dohoda úspešná. Informovala o tom svetová agentúra Reuters.

    Hovorkyňa HNC so sídlom v saudskoarabskom Rijáde dnes už skôr povedala, že vítajú každú dohodu, ktorá ušetrí životy civilistov, a zároveň vyjadrila pochybnosti, či bude Moskva vyvíjať tlak na svojho spojenca Damask, aby zastavil bezhlavé bombardovanie.

    - Reklama -