Synovec roka? Beblavý žiada hlavu šéfa Všeobecnej zdravotnej a ten? Chce brániť česť svojej tety

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Šéf VšZP Marcel Forai tvrdí, že svedomie má čisté. Ak Beblavý nedoloží dôkazy, podá na neho trestné oznámenie. Poslanec však argumentuje aj číslami, na základe ktorých sa ukazuje, že s touto kauzou to nebude úplne nevinné.

    Nové a lukratívne zmluvy

    Jadro problému je v tom, že poisťovňa mala uzatvoriť s riaditeľovou tetou až 69 zmlúv s firmami, v ktorých figurovala. Forai sa však svojou tetou ani nijak netají, tvrdí však, že sa tak stalo ešte pred jeho nástupom do funkcie. Anna Sučková, 77-ročná teta, celý život pracovala v laboratóriách, preto je podľa Foraia logické, že po roku 1989 začala podnikať v oblasti, ktorá je jej blízka. Aj na toto však má Beblavý argument. „Tieto firmy sa venujú veľmi širokému rozpätiu zdravotníckych činností, ktoré presahujú „laboratórne činnosti“. Konkrétne ide nielen o zhodnotenie rtg, denzitometriu, rádiodiagnostiku a rádiológiu, ale aj o lekárenstvo, ortopédiu, špecializovanú zubnú starostlivosť, cievnu chirurgiu a endokrinológiu,“ tvrdí Beblavý s tým, že až 80 percent tržieb pochádzajú z firiem, do ktorých Sučková vstúpila od roku 2009, teda vo veku, ktorý prekročil 70 rokov. Forai nastúpil do funkcie v roku 2012. Podľa Beblavého však existujú aj zmluvy podpísané po Foraiovom nástupe do funkcie. Je to napríklad zmluva so spoločnosťou Medimas z 30. augusta 2012. Pripúšťa, že ide oficiálne najmä o dodatky, no riaditeľ predsa len nehovoril pravdu. Aj Forai tvrdí, že išlo len o dodatky.  Beblavý však argumentuje tým, že nie vždy ide len o technické dodatky, ale aj o zmeny jednotkových cien alebo celkových objednaných objemov, ale aj o nové pracoviská, ktoré rozširujú zmluvy o nové výkony. „Tieto dodatky sú tak v skutočnosti úplne nové a lukratívne zmluvy,“ tvrdí Beblavý, ktorý sa tejto téme venoval aj na svojej sociálnej sieti.

    Niečo tu smrdí

    Poslanec uvádza aj konkrétne číselné údaje. Jednou zo spoločností, v ktorých figurovala Anna Sučková, sa volá SPV 40. „Nevieme, na akú sumu bola zazmluvnená pôvodne, ale vieme, že už za Marcela Foraia sa jej zazmluvnený mesačný objem zvýšil 20. augusta 2012 z neznámej sumy na 11 387 eur mesačne,“ uviedol Beblavý. Zazmluvnený objem sa stále zvyšoval, až napokon v roku 2015 skončil na sume 45-tisíc eur, čo je nárast o viac ako 400 percent. O 400 percent zároveň stúpli tržby vo všetkých firmách, a to medzi rokmi 2011 a 2014, teda aj v období, keď už Forai na riaditeľskej stoličke sedel. Beblavý sa odvoláva na údaje Finstatu. Čo na to Forai? Tvrdí, že zmlúv bolo len šesť a  teda ostatných 63 zmlúv a ani 14 miliónov eur pre spoločnosti, v ktorých nejakým spôsobom figurovala Sučková, neexistujú. „Ako generálny riaditeľ by som bol veľmi naivný a hlúpy, aby som uzatvoril zmluvy so svojou tetou za 14 miliónov eur a ešte ich aj zverejnil na internetovej stránke,“ uviedol pre tlačovú agentúru SITA. Riaditeľ odovzdal šesť zmlúv, ktoré priznáva. Tieto zmluvy sa týkajú poskytovania zdravotnej starostlivosti v oblasti špecializovanej ambulantnej starostlivosti, lekárenskej starostlivosti a laboratórií a tieto zmluvy sú súčasťou viac ako 11 370 v súčasnosti uzatvorených zmlúv na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, uvádza ďalej agentúra. Beblavý tvrdí, že Sučková môže byť nastrčená a v prípade pochybností by mal Forai jednoducho znášať bremeno. „To, že tu niečo smrdí, dokazuje aj fakt, že poisťovňa odmietla informácie súvisiace s týmito zmluvami zverejniť a samotné Ministerstvo zdravotníctva SR ju v tom podporilo,“ tvrdí poslanec, ktorý na Foraia podal podnet. Podľa neho verejný funkcionár nesmie zneužívať svoju funkciu a mal by byť prešetrený pre nezlučiteľnosť funkcií.

    Nie je mu do smiechu

    Na margo údajov z Finstatu si šéf VšZP kladie otázku, prečo sa Beblavý odvoláva práve na toto, keď iste dobre vie, že Finstat zahŕňa aj iné príjmy ako tie od VšZP. Vo svojom vyjadrení, ktoré uverejnila agentúra SITA, vysvetľuje aj 400-percentný nárast. „Nárast 421 %, ktorý uvádza poslanec Beblavý, je spojený s prevzatím ambulancií zo Železničnej nemocnice Košice a ukončením zmluvy Medical Casovia a prevzatím celého rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti i finančných prostriedkov spoločnosťou SPV 40,“ bráni sa Forai. Sú to teda aj spoločnosti, v ktorých figurovala Foraiova teta. Okrem nich podľa finančnej analýzy, ktorú dal vypracovať poslanec, pôsobila aj vo firmách Bravia, Brilance, Medical Partners, Medimas a Welix. Spolu s Medical Casovia a SPV 40 je to teda sedem firiem. „Keby som mal humornú náladu, poviem, že Marcel Forai a jeho teta dokázali svoje prostriedky a jeho funkciu mimoriadne dobre speňažiť. Ale nie je mi do smiechu. Neviem si predstaviť civilizovanú krajinu, v ktorej verejný funkcionár môže prežiť to, že ako šéf štátnej zdravotnej poisťovne zazmluvní firmy napísané na jeho 77-ročnú tetu tak, že sa im zásadne zvýšia objemy objednávok a tieto firmy následne začnú tak zarábať, že za 3 roky zoštvornásobia tržby,“ uzavrel Beblavý. Ak by sa potvrdilo porušenie zákona, Foraia by čakal tvrdý trest vo forme pokuty vo výške ročného platu, čiže 67-tisíc eur, a vzdanie sa funkcie. Už teraz sa však hovorí o tom, že odísť by mal riaditeľ sám od seba.

    - Reklama -