Syn člena mestskej rady nemal rád spolužiakov. Natáčal divné videá a obdivoval vrahov zo škôl, vyplávalo pár dní po útoku vo Francúzsku

    0
    Ilustračné foto: Študenti (Autor: SITA)

    K streľbe došlo vo štvrtok na strednej škole Alexis de Tocqueville v juhofrancúzskom meste Grasse. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, ale šestnásťročný strelec Killian B. zranil riaditeľa školy a ďalších dvoch ľudí. Následne sa v dôsledku paniky zranilo päť ľudí. Polícia je presvedčená, že útočník konal sám, hoci spočiatku sa hovorilo o dvoch strelcoch. U šestnásťročného študenta našla po zatknutí pušku, dve pištole a dva granáty.

    Podľa dostupných správ sa Killian B. inšpiroval streľbou na amerických školách a na kanáli YouTube si vytvoril zoznam obľúbených videí, medzi ktorými figurovala aj udalosť z roku 1999, keď došlo k masakru na Columbine High School. Našťastie sa mu nepodarilo napáchať rovnaké škody ako dvom študentom z uvedenej strednej školy, ktorí zastrelili dvanásť spolužiakov a jedného učiteľa. Zároveň zranili ďalších 24 ľudí.

    Ako uvádza The Local, Killiana B. ich čin zjavne fascinoval, lebo kamerové zábery dvoch zabijakov z Columbine zverejnil aj na svojom facebookovom profile. Okrem toho často publikoval na svojom profile postavy so zbraňami a dokonca aj sám natočil krátke video, v ktorom má masku klauna a drží si pištoľ pri hlave. Miestny prokurátor označil za hlavný motív študentovho činu jeho zlé vzťahy s ostatnými spolužiakmi.

    „Neustále opakoval, že sa to ešte neskončilo, lebo nenarobil dosť škody,“ vyhlásil pre médiá školník, ktorý sa snažil študenta zastaviť. Jeden z útočníkových spolužiakov zase povedal, že Killian B. „mal tvár anjela“, a ďalší dodal, že často sledoval „veľmi podivné videá“. Francúzske médiá ďalej píšu o tom, že jeho otec pôsobí v mestskej rade Grasse. Novinárom sa ho však zatiaľ nepodarilo osloviť.

    Zranený riaditeľ ani ďalšie postrelené osoby nie sú v ohrození života. Riaditeľ údajne nebol primárnym terčom útoku, ale pozornosť útočníka sa naňho zamerala v momente, keď sa snažil do incidentu zasiahnuť a situáciu upokojiť. Po zatknutí útočníka polícia školu okamžite uzavrela a miestnych obyvateľov varovala, aby neopúšťali svoje domovy. Na incidente sa okamžite priživili socialistickí politici. Na miesto prišiel premiér Cazeneuve aj ministerka školstva Vallaudová-Belkacemová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -