Svetové ohlasy na prejav českého prezidenta: Pán Zeman, ďakujeme, ale my Ukrajine nič platiť nebudeme, zaznelo z Moskvy. No a je toho, samozrejme, viac

    0
    Miloš Zeman, prezident ČR (Autor: TASR)

    Americké denníky prevzali text agentúry AP. Tá opisuje stret Miloša Zemana s českým premiérom Sobotkom. Zhŕňa prezidentove slová, že prevzatie Krymu Ruskom už nemožno vrátiť späť a že Rusko by malo Ukrajine túto stratu nejakým spôsobom kompenzovať. Zároveň pripomína, že Zeman zopakoval svoj dlhodobý názor, že sankcie nefungujú.

    Český premiér Bohuslav Sobotka sa do AP dostal so svojím tweetom, v ktorom napísal: „Zemanov prejav je v príkrom rozpore s našou zahraničnou politikou a prezident naň nemal žiadny mandát českej vlády.“ AP rovnako pripomína Sobotkove slová, že zrušenie sankcií je naviazané na to, že Rusko bude dodržiavať podmienky dohôd z Minska. Uzatvára, že Zemanove slová odmietol aj český minister zahraničia Zaorálek a ďalší politici.

     

     

    Zdroj: Twitter/Bohuslav Sobotka

    Správa na webe Rádia Slobodná Európa potom považuje za nutné zdôrazniť, že ukrajinská delegácia v Rade Európy počas Zemanovho prejavu demonštratívne opustila sálu. Následne uvádza čitateľov do obrazu, že Rusko nielenže okupuje Krym, kde usporiadalo nelegálne referendum, ale navyše podporuje separatistov na východnej Ukrajine, čo viedlo k vojne s asi 10 000 mŕtvymi.

    Titulky správ z ukrajinských webov znejú „Český prezident radí Ukrajine predať Krym“.

    Web poľskej televízie TVN24 píše, že český prezident považuje anexiu Krymu za „právne uzavretú“. Priznáva pritom, že jeho zdrojom informácií sú „médiá v Kyjeve“, ktoré obsiahlo citujú tamojších politikov a diplomatov.

    Cituje napríklad ukrajinského ministra zahraničia Pavla Klimkina alebo ešte expresívnejšie vyjadrenie tlačového hovorcu kyjevskej diplomacie Oleksiiho Makeieva. Ten uviedol, že český prezident naozaj nebude rozhodovať o Kryme, a poznamenal, že končiaca hlava štátu asi sníva o nejakom teplom miestečku v spoločnostiach Rosneft alebo Gazprom.

     

     

    Zdroj: Twitter/Oleksii Makeiev

    Stály zástupca Ukrajiny pri Rade Európy Dmytro Kuleba mal českému prezidentovi odkázať, že Krym nie je na predaj. Server cituje aj veľvyslanca Ukrajiny v ČR Jevgenija Perebyjnisa, ktorý vyhlásil Zemanov návrh za cynický a neprijateľný.

    Zemanove slová cituje aj webová stránka prokremeľskej televízie RT. Tú z jeho prejavu zaujali najmä slová k delegátom Rady Európy, že ak budú chcieť vziať Krym Rusku a dať ho späť Ukrajine, bude to znamenať vojnu v Európe, ktorú iste nikto nechce.

    Potom spomína incident, keď ukrajinská delegácia opustila sálu a vzápätí začala vykladať žurnalistom, aby Zeman namiesto toho poučovania odovzdal Rusom Karlove Vary.

    Ani prokremeľský web však českého prezidenta úplne nechváli. Cituje Leonida Slutského, predsedu Zahraničného výboru Štátnej dumy, ktorý zdvorilo ocenil, že Zeman chce pomôcť s riešením situácie na Kryme, ale akékoľvek platby súčasnej Ukrajine vraj rozhodne nie sú na programe dňa.

    Web potom zdôraznil Zemanove slová, že sankcie nikdy k ničomu neviedli, a jeho poučenie delegátov Rady Európy, že sankcie prinášajú lídrom postihnutých krajín, naopak, väčšiu popularitu vďaka „psychologickému fenoménu obkľúčenej pevnosti“.

    - Reklama -